• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Чистота рук - запорука здоров’я

Руки - це основний шлях передачі мікроорганізмів, тому гігієна рук - найважливіша міра, що дозволяє уникнути їх передачу і запобігти поширенню інфекцій. Чистота рук має дотримуватися в повсякденному житті, закладах, які надають послуги з організації харчування, в медичних установах тощо.

Через немиті руки в організм людини потрапляють збудники кишкових інфекцій, холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу та гострих респіраторних захворювань, зокрема коронавірусної хвороби, а також яйця глистів.

Одним із найважливіших аспектів профілактики цих хвороб є дотримання гігієни рук. Миття рук із милом може запобігти кожному третьому випадку кишкової інфекції та кожному п’ятому випадку респіраторного захворювання.

Чистота рук: 7 цікавих фактів

На руках живе найбільше бактерій. Більшість бактерій на людському тілі зосереджено на волоссі та руках. При цьому на руках ховається в середньому 840 тисяч різних мікроорганізмів. Більшість їх існує під нігтями, на бічних частинах долонь і складках шкіри.

Найбрудніші речі – гроші, телефони та дверні ручки. На думку фахівців з гігієни, найбільше бактерій накопичується на грошових купюрах і монетах. І це не дивно - адже вони перебувають у постійному обігу і за день можуть змінити кілька господарів. Незважаючи на це, після контакту з грошима руки миють лише 27% дорослих. Дверні ручки є другим улюбленим місцем мікробів -- тільки уявіть собі, скільки людей за день може взятися за ручку, щоб відчинити або зачинити двері!

На чистій шкірі рук мікроби гинуть буквально протягом 10 хвилин. А якщо руки брудні - мікроби виживають у 95% випадків. До того ж, можуть активно розмножуватися!

При першому намилюванні змиваються мікроби зі шкіри. При другому - руки залишають мікроби з пір, що відкрилися. На пористих поверхнях бактерії можуть жити до 48 годин.

Руки звичайного офісного працівника у повсякденному житті стикаються із 10 мільйонами різних бактерій.

Рекомендується мити руки щонайменше 20 секунд. Краще мити руки теплою водою. Гаряча вода не підвищує ефективність гігієни рук. Навпаки - робить їм тільки гірше, адже ніжна шкіра висихає та запалюється. Тому фахівці рекомендують мити руки теплою водою.

Часте миття рук вбиває корисні мікроорганізми. На руках живуть не лише хвороботворні, а й цілком миролюбні бактерії, які захищають наш організм. На жаль, занадто часте миття рук призводить до їхньої загибелі. До того ж, через контакт з миючими засобами на шкірі можуть утворитися тріщини, які стають свого роду «вхідними воротами» для інфекцій. Однак це не означає, що варто мити руки всього кілька разів на добу - їх необхідно мити в міру забруднення.

Мити руки з милом слід обов’язково:

після повернення з вулиці;

до, під час і після приготування їжі;

перед прийманням їжі;

до і після догляду за хворим;

після відвідування туалету;

після зміни підгузків або прибирання за дитиною, яка скористалася туалетом;

після винесення сміття;

після того, як ви торкалися тварин, їхнього корму чи прибирали за тваринами;

коли руки візуально забруднені.

Поради щодо процесу миття рук

Надавайте перевагу рідкому милу перед твердим.

Намилюйте руки так, щоби мило вкривало всі поверхні кистей.

Приділяйте особливу увагу таким ділянкам: зовнішня поверхня долонь, проміжки між пальцями, пучки пальців та великі пальці.

Процес миття має тривати не менше 20 секунд.

Для висушування рук після миття користуйтесь одноразовими паперовими рушниками або індивідуальним тканинним рушником. Не варто це робити за допомогою електросушарок через неминуче завихрення повітря, у якому можуть бути забруднюючі частки, а також через недостатнє висихання рук.

Закривайте кран використаним паперовим рушником, адже ви щойно відкривали його брудними руками.

Пам’ятайте: навіть добра справа, зроблена брудними руками, може нанести велику шкоду.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux