• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ!

     Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує.

     Відповідно до вимог чинного законодавства (Закони України «Про систему громадського здоров'я», «Про благоустрій населених пунктів», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про відходи», Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць тощо), організація забезпечення на території населеного пункту чистоти і порядку відноситься до повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. У той же час підприємства, установи, організації, незалежно від відомчої належності, громадяни, що мають будинки на правах приватної власності, юридичні і фізичні особи, зобов'язані вчасно робити прибирання прилеглих та закріплених за ними земельних ділянок (очищення від сміття та бруду, будівельного матеріалу, прибирання гілля та інше), утримувати в чистоті і порядку багатоквартирні житлові будинки й інші об'єкти соціального призначення.

     Благоустрій населених пунктів у чинному законодавстві розглядається як комплекс робіт із захисту, розчищення, озеленення території, а також низки соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів на території конкретного населеного пункту із покращання мікроклімату, санітарного очищення, зниження рівня шуму тощо.

     Для забезпечення належного санітарного рівня території міст шляхом повного збирання, видалення та своєчасного знешкодження відходів, а також дотримання правил екологічної безпеки при поводженні з ними, організація прибирання, санітарної очистки та благоустрою території покладається на виконавчі органи міських та селищних рад, а також спеціалізовані підприємства.

     Утримання загальноміських, селищних території здійснюється на підставі договорів з департаментом житлово-комунального господарства міських та селищних рад, що укладаються відповідно до вимог чинного законодавства.

     Нагадуємо також про укладання договорів на вивезення твердих побутових відходів. Зазначаємо, що обов'язковість укладання таких договорів передбачена законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи» та «Правила благоустрою міста».

     На території населених пунктів не допускається складування побутового і будівельного сміття, побутових відходів, тари, складування дров, опалого листя в невстановлених для цього місцях. Водночас варто наголосити на забороні спалювання сухої трави, листя і гілок, адже це несе шкоду як природі, так і людям!

     Відповідно до норм законодавства, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов'язані утримувати в належному стані об'єкти благоустрою (їхні частини), що перебувають в їхній власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту, прилеглу до цих об'єктів територію. Керівники підприємств, установ, організацій, відповідальні за прибирання закріплених територій, повинні забезпечити свої об'єкти:

       - урнами для сміття, які встановлюються біля кожного входу в магазин, їдальню, кафе, перукарню, ринки, інші споруди по одній. Урни очищаються від сміття щоденно і утримуються в задовільному санітарному стані силами підприємств;

       - обладнаними сховищами для тимчасового зберігання негабаритних відходів, непотрібних меблів, тари та інших предметів, які повинні вивозитися не менше одного разу в тиждень.

     Система утримання територій передбачає організацію прибирання, раціональне збирання, швидке видалення, утилізацію, знешкодження та захоронення відходів.

     Дбати про благоустрій міст та селищ стає доброю традицією українців, навіть в період воєнного стану. Військова агресія росії проти України призвела до забруднення водних, лісних ресурсів, територій громад тощо. Це забруднення може мати довгострокові наслідки для здоров'я людей та стану екосистеми.

     Кожного року навесні, в березні-квітні, починається масштабне прибирання країни. По всій Україні оголошується місячник «За чисте довкілля» з метою покращення санітарного стану території нашої країни, зокрема прибирання та приведення у належний стан прибудинкових територій, дитячих, спортивних, господарських майданчиків, вулиць, відпочинкових зон, кладовищ, берегів водойм, лісових масивів, озеленення територій, створення нових насаджень, зелених зон.

     Щойно сніг сходить - мешканці громад починають готувати кладовища: розчищати, вивозити сміття, а також завозити землю, щоб люди могли могили підсипати, завозити воду на кладовище. Чистоту на кладовищах наводять й комунальники. Павлоградське районне управління закликає відмовитися від штучних квітів. Щойно знебарвлюються вони та втрачають свій естетичний вигляд, то швидко опиняються на смітниках, забруднюючи довкілля та шкодячи екології.

     Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області також закликає приділити серйозну увагу ліквідації несанкціонованих звалищ, які можуть призводити до поширення інфекцій.

     З приходом перших сонячних днів і привітної погоди виявилося, що після зими не тільки дороги наших населених пунктів у поганому стані, але і благоустрій території. І щоб все довкола очистилося від торішньої сухої рослинності, сміття, схованого під снігом, ожило зеленню і квітами, треба не так вже й багато - старанні людські руки, технічна підтримка від комунальників, фінансова підтримка від громади, а головне - прагнення кожного створювати та берегти комфорт і красу довкілля, цінувати власну і чужу працю!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux