З ініціативи відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та сприяння відділу освіти Синельниківської міської ради відбувся семінар з керівниками робочих груп з розробки системи НАССР закладів загальної середньої та дошкільної освіти міста Синельникового. Головною темою семінару стало питання впровадження системи харчової безпеки, яка базується на аналізі ризиків та контролю критичних точок (НАССР).
У ході зустрічі доведено основні вимоги нормативно-правових актів щодо організації безпечного та якісного харчування дітей у загальноосвітніх та дошкільних закладах, принципи збалансованого та корисного харчування, вимоги щодо зберігання, використання харчових продуктів та дотримання технологічних процесів приготування страв.
Обговорено та доведено до відома керівників закладів освіти перелік нормативно правових документів, згідно з якими здійснюється планування та організація харчування у навчальних закладах, а саме:
- постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
- Закон України від 23 грудня 1997 року №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
- Указ Президента України від 7 грудня 2019 року № 894 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей»;
- розпорядження Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2020 року № 1008-р «Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування»;
- наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти»;
- розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках».
Нарада пройшла конструктивно, представники міських закладів освіти взяли активну участь в обговоренні вищезазначених питань.
Реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань серед дитячого населення.