• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
12 травня - Міжнародний день здоров'я рослин
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 10 травня 2024 року о 15:40

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин з метою підвищення глобальної обізнаності про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорозмаїття та стимулювати економічний розвиток.

Україна є країною, де землеробство є однією з основних галузей економіки, тому здоров'я рослин має велике значення для забезпечення продуктів харчування та забезпечення економічного розвитку країни. Здорові рослини забезпечують якість продукції та підвищують її конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Крім того, Україна є державою з багатим біорізноманіттям, де зустрічається велика кількість різноманітних рослин. Також здоров'я рослин має важливе значення для забезпечення здорового середовища для людей та тварин. Здорові рослини забезпечують збереження ґрунту та підтримують екологічну рівновагу.

Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі. Слід бути обережними при купівлі насіння, рослин і рослинної продукції, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки. Важливо купувати насіння у спеціалізованих магазинах і лише тих сортів, які занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення на території України.

Аграрії та вчені всього світу постійно працюють над методами захисту сільськогосподарських рослин, щоб виключити небажаний вплив шкідливих факторів. Основними методами захисту є: агротехнічні, фізико-механічні, хімічні, біологічні та комплексні. Інтегрований метод захисту рослин дає гармонійне поєднання всього вище перерахованого. При проведенні захисту перевагу, по можливості, віддавати біологічним методам захисту рослин. На відміну від пестицидів хімічного походження біопрепарати є безпечнішими для довкілля, людей, тварин, птахів, риб.

Щоб піклуватися про рослини, не обов’язково бути фахівцем. Кожен може і має зробити щось для їхнього захисту.

Головне управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області щоденно стоїть на сторожі здоров’я рослин. Завдання, які виконують її територіальні органи, спрямовані на зниження ризику появи шкідливих організмів, усунення негативних наслідків від використання пестицидів, контроль за торгівлею та використанням засобів захисту рослин.

Також важливо підтримувати інформованість та освіченість населення про проблеми здоров'я рослин та необхідність їхнього захисту. Держпродспоживслужба вживає відповідні інформаційні заходи, щоб залучити громадськість до питань здоров'я рослин.

Нагадаємо, що збереження здоров'я рослин - це важливе завдання не лише для сільського господарства, а й для збереження біорізноманіття та забезпечення здорового середовища для людей та тварин. Завдяки спільним зусиллям державних органів, фермерів та громадськості можна забезпечити здоров'я рослин та підвищити якість продукції.

Отже, на Міжнародний день здоров'я рослин згадаймо про важливість збереження рослинного світу та пам'ятаймо, що кожен з нас може допомогти в цьому.

Збереження здоров'я рослин - це забезпечення здорового майбутнього для всієї планети.

На базі Дніпровського державного аграрно-економічного університету 16-17 травня 2024 року відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Наукові основи адаптивного землеробства», «Міжнародний день здоров’я рослин», одним з організаторів якої є Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, разом з науковцями Дніпровського державного аграрно-економічного університету, інституту зернових культур НААН України, Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН України, сільськогосподарськими товаровиробниками та експортерами Дніпропетровської області.


Запрошуємо прийняти участь у вищезазначеному заході. 

 Підключиться до конференції Zoom

  https://us02web.zoom.us/j/6791070746?pwd=WDMyWjVSZEo1QU8yN05GSUNpSlBZZz09&omn=87946278597 

 Ідентифікатор: 679 107 0746

  Код доступа: 2024 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux