• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Проведення позапланового заходу (обстеження) гідрометалургійного заводу Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

Камʼянським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено за зверненням та по наказу ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області адміністрації ДП «СхідГЗК» в квітні 2024 позаплановий захід (обстеження) відповідності виконання та дотримання вимог чинного законодавства, враховуючи обмеження воєнного стану, а саме з питань: ст. 27, 30, 34 Закону України «Про систему громадського здоров’я» від 06.09.2022 №2573-ІХ, ДСП 6.177-2005-09-02 «Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України» затвердженим наказом МОЗ України від 02.02.2005 №54, «Норми радіаційної безпеки України» (НРБУ 97/Д-2000) затверджених постановою Головного санітарного лікаря України від 01.12.1997 №62 та постановою Головного санітарного лікаря України від 12.07.2000 №116, «Правила ядерної та радіаційної безпеки при перевезенні радіоактивних матеріалів (ПБПРМ-2006) затверджених наказом Державного комітету ядерного регулювання України від 30.08.2006 №132», «Державних санітарних норм та правил утримання території населених місць від 17.03.2011 №145».

Діяльність вказаного підприємства пов’язана з переробки уранових руд, хімічних концентратів ділянок купного і підземного блокового вилуговування та шламу установок очищення шахтних вод з метою подальшого отримання готової продукції (концентрату природного урану). Гідрометалургійний завод (надалі ГМЗ) є самостійним структурним підрозділом підприємства. Руди з вмістом урану є радіоактивною сировиною і мають певну токсичність, через що апаратурне оформлення технологічного процесу на ГМЗ спрямоване на максимальне виключення прямого контакту працюючих з технологічними продуктами (рудами, пульпами, товарними розчинами).

Під час проведення заходу (обстеження), з метою отримання Акту санітарно-епідеміологічного обстеження форма 315/о, для отримання санітарного паспорту була акцентована увага щодо роботи з відкритими та закритими джерелами іонізуючого випромінювання, а саме: приймання і розвантаження руди; здрібнювання руд і згущення пульп; вилуговування урану, сорбція та десорбція; нейтралізація відвальної пульпи, екстракція та реєкстракція, прожарювання готової продукції; прожарювання і затарювання уранового концентрату; транспортування, складування, зберігання відходів; контроль технології виробництва; нормативно-правова документація.

Відповідно до інформаційної карти адміністративної послуги з видачі дозволу (санітарного паспорту) на проведення робіт із джерелами іонізуючих випромінювань в установах України, затвердженої наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 24.11.2023 № 570-ОД, підприємством надані документи, передбачені інформаційною карткою.

За результатом проведеної роботи складено акт за формою 315/о та встановлено, що стан радіаційної безпеки при проведенні робіт із джерелами іонізуючого випромінювання відповідає вимогам санітарного законодавства.

Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській нагадує, що будь-яка практична діяльність, пов’язана з використанням радіоактивних речовин та інших джерел іонізуючого випромінювання, може здійснюватись виключно за умов дотримання вимог санітарного законодавства!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux