• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Здорові харчові звички – основа реформи дитячого харчування

     Під час пресконференцій в ІА «МІСТ ДНІПРО» та «НАШЕ МІСТО» головний спеціаліст управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева розповіла про передумови та особливості реформи дитячого харчування в Україні.

     У 2020 році було розпочато реформу харчування в дитячих організованих колективах. Удосконалення організації харчування дітей в школі є досить складний, але вкрай необхідний процес. Як свідчать статистичні матеріали МОЗ України та дані наукових досліджень, сьогодні спостерігається тенденція до зростання загальної захворюваності дітей, поширеності хронічних захворювань та дитячої інвалідності.

     На особливу увагу заслуговують діти шкільного віку, що обумовлено значним збільшенням навчального навантаження, низькою фізичною активністю, погіршенням харчування, негативним впливом довкілля та недосконалою організацією медичного забезпечення.

     Реформа основана на принципах здорового харчування. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі сприяють загальному зміцненню організму дітей, вберігають від численних хвороб, впливають на їхню працездатність.

     Досі в закладах освіти користувалися державними нормами харчування, які були затверджені ще у 2004 році. Так, одним з етапів реформи став етап оновлення нормативно-правової бази, зокрема і в частині організації харчування.

     24 березня 2021 року Уряд ухвалив нові норми організації харчування у закладах освіти та закладах оздоровлення і відпочинку - Постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Постанова), яка повністю набрала чинності 01.01.2022. При цьому з 01.09.2021 до 01.01.2022 запровадження нових норм мало так званий перехідний період.

     Новим документом регламентовано не лише норми споживання дітьми основних груп продуктів харчування, які мають входити до щоденного раціону, а й норми енергетичної та поживної цінності їжі відповідно до загальних вікових потреб здобувачів освіти/дітей, залежно від режиму харчування та згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах й енергії, визначеними МОЗ України.

     Затверджений Постановою Порядок організації харчування визначає принципи планування та механізм організації харчування здобувачів освіти/дітей у закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, де перебувають діти віком від 1 до 18 років (у т. ч. у закладах сфери соціального захисту).

     Також особливості норм споживання основних груп харчових продуктів можуть застосовуватися для організації харчування дітей віком від 14 років і старше (поширюються на здобувачів освіти закладів професійно-технічної освіти, фахової передвищої та вищої освіти).

     Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей.

     При організації харчування необхідно додержуватися принципів наступності, єдності вимог в навчальному закладі й в родині. Питання раціонального харчування дітей слід включати у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, висвітлювати в інформаційних куточках. Таким чином заходи повинні бути направлені на формування у дітей здорових харчових звичок. Ми маємо прищеплювати дітям правильну культуру споживання їжі.

     Приміщення для прийому їжі повинні сприяти здоровому вибору у харчуванні - візуальні матеріали, спрямовані на популяризацію здорового харчування, про користь і важливість гарячого харчування, овочів, фруктів тощо.

     Необхідно приділяти увагу вихованню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі. Дітям потрібно давати страви у тому вигляді, що допомагає процесу їх вживання і засвоєння.

     Нагадуємо, що з 01 січня 2022 року усі заклади освіти повинні організовувати харчування згідно із нормами та Порядком, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 № 305.

     З метою забезпечення різноманітності харчування, достатнього циклу зміни страв, що пропонуються дітям, повинно бути складене примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету (у разі наявності). Незалежно від способу організації харчування розроблення примірного чотиритижневого сезонного меню та асортименту буфету може бути забезпечене засновником закладу освіти як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів.

     Інформацію щодо технології приготування страв можна використовувати з будь-яких дозволених для дитячого харчування збірників рецептур. При цьому технологічні картки мають бути адаптовані до вимог Постанови та затверджені керівником закладу або підприємством, що надає послуги з організації харчування в закладі освіти. Крім того, можна використовувати технологічні картки, що розміщені на офіційному вебсайті МОЗ України.

     Також наголошуємо, що примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.

     Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у прискоренні реформи шкільного харчування, впровадженні якісних змін та їх реалізації, здійснює постійний контроль за виконанням вимог чинних нормативно-правових документів шляхом проведення заходів державного нагляду, моніторингу тощо, а також постійно співпрацює в даному напрямку з управліннями освіти та органами місцевого самоврядування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux