• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Здійснення моніторингу в закладах освіти щодо дотримання протиепідемічних заходів. Протиепідемічні заходи в контексті організації харчування
опубліковано 16 вересня 2020 року о 08:20

З початку адаптивного карантину Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області моніторинг суб’єктів господарювання усіх форм власності стосовно дотримання протиепідемічних заходів, передбачених постановами Головного державного санітарного лікаря України.  Не виключенням є і заклади освіти, в яких проводиться моніторинг щодо виконання протиепідемічних заходів, передбачених постановою Головного державного санітарного лікаря від 22.08.2020 № 50.

Згідно витягу з протоколу № 70 засідання Кабінету Міністрів України від 19.08.2020, МОЗ разом з МОН, Держпродспоживслужбою, органами місцевого самоврядування мають вживати невідкладних заходів для забезпечення організованого початку 2020/2021 навчального року з урахуванням епідемічної ситуації в регіонах, передбачивши проведення перевірок у закладах дошкільної та загальної середньої освіти, приділивши особливу увагу створенню в них безпечних умов для вихованців, учнів та педагогічних працівників з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом.

Так, з початку нового навчального року здійснено моніторинг щодо виконання протиепідемічних заходів у 142 закладах освіти Дніпропетровської області, у 12 закладах виявлені порушення протиепідемічних заходів, надано 10 пропозицій щодо усунення порушень, складено 3 протоколи про адміністративні правопорушенння.

Основні порушення у закладах освіти:

  • несвоєчасне забезпечення місць загального користування (умивальників у санвузлах, біля їдальні тощо) антисептиками, паперовими рушниками, рідким милом;
  • недостатня кількість контейнерів/урн в коридорах та санвузлах закладів для використаних ЗІЗ;
  • несправні санітарно-технічні прилади (змішувачі, електрорушники тощо);
  • послаблений щоденний контроль керівників закладів, медперсоналу та відповідальних осіб за дотриманням протиепідемічних заходів, правил щодо використання й утилізації ЗІЗ, проведення температурного скринінгу тощо.

Крім того, спеціалістами Головного управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводять просвітницькі та роз’яснювальні бесіди з адміністрацією та педагогічними колективами навчальних закладів.  Також, проводяться бесіди з батьками, роздаються інформаційні матеріали від Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо профілактики інфікування і поширення коронавірусної інфекції.

ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області тісно співпрацює із засобами масової інформації. У засобах масової інформації проводиться постійне інформування населення щодо профілактики коронавірусної інфекції. Щотижнево проводяться брифінги з пресою на яких висвітлюється проведена робота та вжиті заходи Держпродспоживслужбою в період карантину.

З початку нового навчального року до моніторингу у закладах освіти також залучаються ЗМІ з метою висвітлення питань щодо дотримання протиепідемічних заходів. Таким чином, перевірено 5 шкіл, надано пропозиції щодо негайного усунення порушень.

Зауважу, у зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації із захворюваності на коронавірус в Україні, спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та його структурних підрозділів продовжують проводити щоденні (в т.ч. і в позаробочій час, вихідні дні та у нічний час) моніторингові обстеження об’єктів стосовно дотримання вимог постанов Головного державного санітарного лікаря України щодо організації протиепідемічних заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Всього, з часу запровадження Урядом карантину на всій території України, у тому числі й на Дніпропетровщині, спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області здійснили моніторинг щодо виконання протиепідемічних заходів 9238 суб’єктів господарювання, порушення встановлено на 1739 об’єктах, складено 380 протоколів про адміністративні правопорушення, надано 1411 пропозиція щодо усунення виявлених порушень.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux