Постраждала вживала рибу яку жінка приготувала самостійно вдома з порушенням технології приготування (без попереднього патрання та ретельного промивання).
Погіршення стану здоров’я з'явилися 12.09.2020 (нудота, блювота, сухість в ротовій порожнині, подвоєння в очах, загальна слабкість).
За медичною допомогою звернулася лише 14.09.2020. У тяжкому стані швидкою медичною допомогою була доставлена до лікарні у якої діагностували ботулізм, проте врятувати життя хворої на жаль, не вдалося.
У регіоні в 2019 році зареєстровано 10 випадків ботулізму, в т.ч. 1 летальний. Всі випадки були пов’язані із вживанням риби, виготовленої в домашніх умовах!
З початку поточного року в області вже зареєстровано 3 випадки ботулізму, в тому числі 1 - летальний.
Випадки пов’язані із вживанням риби, виготовленої у домашніх умовах.
Ботулізм – дуже небезпечне захворювання токсико-інфекційного характеру, яке досить активно розповсюджується на території України.
Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються.
Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте, захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.
Першими симптомами захворювання являються: слабкість, запаморочення, головний біль, сухість в роті. Температура тіла найчастіше не підвищена, може бути нудота, блювота, послаблення випорожнення. Протягом декількох годин або 1-2-х діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може наступити розлад дихання і смерть від задухи.
Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням соленої, в'яленої або копченої риби, м'ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, грибів домашнього консервування, бобових консервів.
Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому часто зустрічаються випадки, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.
Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
Держпродспоживслужба вкотре нагадує про небезпеку вживання непатраної риби, особливо виготовленої у домашніх умовах та придбаної на стихійних ринках!