• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Зберігання цибулі
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 19 листопада 2021 року о 10:19

      Цибуля — цінна овочева рослина, яка має гострі, напівгострі та солодкі сорти. Виведено безліч сортів, що розрізняються на смак і за кількістю цибулин, а також скоростиглістю. Гострі сорти вирощують як дворічну культуру, солодкі та напівгострі, в умовах України - як однорічну.

      Підготовка до зберігання

     Оптимально підібраний час для збирання цибулі та правильна підготовка цибулі до зберігання — це запорука того, що урожай долежить у цілісності до весни. Найкраще зберігаються пізні й гострі сорти. Солодкі ж значно схильні до хвороб і є більш вимогливими. Кращу лежкість має продукція, вирощена з насіння в умовах достатнього тепла. Закладають на зберігання сорти з хорошою генетично обумовленою лежкістю. Цибуля, придатна для зберігання, повинна бути зрілою і добре просушеною. Повне визрівання характеризується наявністю сухих лусок, всиханням листя і шийки та високим вмістом сахарози. Така цибуля зберігається довше і менше уражується хворобами. При збиранні цибулі з грядки необхідно її не пошкодити. Тому що механічні пошкодження порушують структуру цибулини і сприяють її гниттю. Викопану цибулю залишають у полі на 1–2 тижні для дозрівання і просушування, потім цибуля проходить післязбиральну обробку (відділення від землі, засмічених домішок, дрібних фракцій), далі прямує на сушку і прогрівання. Цибулю всіх генерацій без листя безпосередньо після збирання необхідно просушити вентиляційним повітрям за температури + 25 … + 30 °C. Тривалість просушування не повинна перевищувати 72 годин.

     Через те, що різні сорти цибулі зберігаються по-різному, при закладанні на зберігання її необхідно розділити. Існує кілька способів розміщення ріпчастої цибулі у сховищах – навалом, у дерев’яних або пластикових ящиках, у контейнерах, у лотках, у панцерних сітках та в мішках. При зберіганні врожаю треба врахувати, що між цибулинами має бути невеликий простір для повітря. Тому не слід накладати її занадто товстим шаром або в тару, яка не буде пропускати повітря всередину.

     Щоб уникнути неприємних моментів під час зберігання, потрібно здійснювати періодичну перевірку: виконувати сортування і прибирання зіпсованих цибулин, щоб вони не нашкодили іншим. Якщо цибуля посіріла, її необхідно просушити і помістити в іншу тару.

     Зберігання цибулі 

Режим зберігання цибулі залежить від її призначення. Цибулю-сівок, з якої утворюються товарні цибулини, необхідно зберігати таким чином, щоб не утворювалися стрілки. Цьому сприяє температура нижче 0°С або вища 20°С. У зв’язку із цим розрізняють холодний і теплий способи зберігання цибулі-сівка. Чим дрібніша цибуля-сівок, тим менше стрілок утворюється при її вирощуванні. Найдрібніша фракція цибулі-сівка не дає стрілок при будь-якій температурі, але втрати її від усихання при зберіганні в теплих умовах бувають досить високими. Для зберігання цибулі-сівка холодним способом необхідно мати сховище-холодильник, а теплим — приміщення, що має спеціальний підігрів. Це великі експлуатаційні витрати, їх можна значно скоротити, якщо застосувати тепло-холодний спосіб зберігання сівка. Він полягає в тому, що в перший період після збирання, коли тепла погода, сівок зберігають теплим способом за температури 18…20°С. Якщо настають стійкі знижені температури, сховище охолоджують і сівок зберігають холодним способом за -1...-3°С. Навесні, при потеплінні, знову переходять до теплого способу. Зберігання насіннєвих цибулин повинне забезпечити одностайне утворення стрілок і високий урожай насіння. Цьому сприяє підвищена температура від 1 до 15°С (оптимальний інтервал від 2 до 5°С). Під час зберігання цибулі продовольчої (ріпки) головна мета — не допустити високих втрат і зниження якості продукції. Умови зберігання повинні максимально продовжити стан спокою. Оптимальна температура для цього -1…-3°С. Продовольчу цибулю зберігають у холодильниках і звичайних сховищах. У холодильнику зберігають цибулю, призначену для весняно-літнього споживання, розміщуючи її в ящиках і використовуючи піддони. Цибулею для осінньо-зимового споживання займають звичайні сховища, де при посиленій вентиляції у безморозний період температуру повітря підтримують мінімальну.

     У домашніх умовах добре визрілу продовольчу цибулю зберігають теплим способом за температури 18°С, розвісивши сплетені у коси цибулини у теплому приміщенні. Цибулю-вибірок, призначену для вигонки зеленого листя, слід зберігати при такій температурі, щоб вона не стрілкувалась, як цибуля-сівок. Цибулю бажано зберігати при вологості повітря не вище 75%. Це пов’язано з тим, що при підвищеній вологості повітря під час зберігання цибуля швидко виходить із стану спокою і починає проростати. Крім того, зволожуються гігроскопічні тканини шийки, продукція запотіває, внаслідок чого швидко розвивається шийкова гниль.

     Під час зберігання цибулі необхідно пам’ятати про те, що врожай може уражуватися хворобами та шкідниками, що можуть значно зменшити кількість закладеного на зберігання врожаю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux