Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує щодо організації здорового та збалансованого режиму харчування у закладах освіти.
Реформа харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, є дуже важливою та стосується кожного з нас через здоров’я наших дітей. Урядом затверджено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.
Раціональне харчування дітей у закладах освіти будується на дотриманні таких основних принципів: забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму, задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії та оптимальне співвідношення харчових речовин, дотримання оптимального режиму харчування (тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня).
Харчування у закладах освіти має бути не тільки корисним, але й смачним та різноманітним. Спеціалістами Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області здійснюється постійно моніторинг (збір інформації) щодо стану організації харчування у підконтрольних закладах освіти. Протягом 2024/2025 навчального року розглянуто 90 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти, з них 63 примірні меню погоджено, інші - повернуто на доопрацювання.
Уряд затвердив норми та порядок організації харчування у закладах освіти Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Такі зміни прийнято з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії.
Режим (кратність) харчування може організовуватися:
одноразово - сніданок або обід;
дворазово - сніданок та обід;
триразово - сніданок, обід та підвечірок або вечеря;
чотириразово - сніданок, обід, підвечірок, вечеря;
п’ятиразово - сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря.
Окреслено вимоги до планування меню
Щоб забезпечити різноманітність харчування, потрібно скласти примірне чотиритижневе сезонне меню. Передбачено мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових тощо.
Регламентовано калорійність сніданку, обіду та вечері за віковими групами
Енергетична та поживна цінність їжі у закладі має відповідати загальним віковим потребам дітей, сніданок має становити 25–30% добової потреби, обіду 30–35%.
Передбачено кількість білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви:
Розраховано добову потребу в рідині для дітей різних вікових груп
Питна вода має бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який інший час. Засновник і директор закладу мають забезпечити дітей чистою та безпечною питною водою, що відповідає вимогам, установленим МОЗ.
Визначено, як забезпечити харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами
У закладах освіти необхідно передбачити організацію дієтичного харчування з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом). Для харчування пропонуються рослинні напої, а також для дітей з особливими дієтичними потребами: цукровий діабет; харчова алергія; целіакія — непереносимість глютену; лактозна недостатність — непереносимість лактози; вроджені порушення метаболізму — фенілкетонурія тощо.
Інформацію про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини потрібно обов’язково зазначити в меню відповідним індексом у дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів), яку з розшифровкою індексів алергенів або непереносимих речовин слід розмістити біля меню.
Організація харчування дітей у закладі освіти має поєднуватися з правильним харчуванням дитини в сім'ї (вдома). Батькам дітей треба прагнути того, щоб харчування вдома доповнювало раціон, одержаний у закладі освіти.
У закладах освіти оприлюднюється меню для батьків, щоб мати повну інформацію, які страви та продукти отримала їхня дитина протягом дня. На вечерю в домашньому раціоні рекомендуються продукти, які дитина не отримала у закладі освіти. Дбайте про здорове харчування своїх дітей, від нього залежить стан усього організму. Привчайте дітей з дитинства до здорового харчування!