• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Збалансоване та смачне харчування – запорука здоров’я дитини!

Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує щодо організації здорового та збалансованого режиму харчування у закладах освіти.

Реформа харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, є дуже важливою та стосується кожного з нас через здоров’я наших дітей. Урядом затверджено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.

         Раціональне харчування дітей у закладах освіти будується на дотриманні таких основних принципів: забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму, задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії та оптимальне співвідношення харчових речовин, дотримання оптимального режиму харчування (тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня).

Харчування у закладах освіти має бути не тільки корисним, але й смачним та різноманітним. Спеціалістами Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області здійснюється постійно моніторинг (збір інформації) щодо стану організації харчування у підконтрольних закладах освіти. Протягом 2024/2025 навчального року розглянуто 90 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти, з них 63 примірні меню погоджено, інші - повернуто на доопрацювання.

Уряд затвердив норми та порядок організації харчування у закладах освіти Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Такі зміни прийнято з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії.

  • Визначено режим харчування

Режим (кратність) харчування може організовуватися:

одноразово - сніданок або обід;

дворазово - сніданок та обід;

триразово - сніданок, обід та підвечірок або вечеря;

чотириразово - сніданок, обід, підвечірок, вечеря;

п’ятиразово - сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря.

         Окреслено вимоги до планування меню

Щоб забезпечити різноманітність харчування, потрібно скласти примірне чотиритижневе сезонне меню. Передбачено мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових тощо.

         Регламентовано калорійність сніданку, обіду та вечері за віковими групами

Енергетична та поживна цінність їжі у закладі має відповідати загальним віковим потребам дітей, сніданок має становити 25–30% добової потреби, обіду 30–35%.

          Передбачено кількість білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви:

  • Білок (м'ясо, риба, молочні продукти, яйця, бобові та горіхи – основні джерела, додаткові – злакові, зернові).
  • Жири (перевага корисних ненасичених жирів – включають незамінні жирні кислоти та жиророзчинні вітаміни, споживання яких обов’язкове для належного структурного та функціонального стану організму та його органів і систем, зокрема головного мозку, нервової системи, серця, кровоносних судин, ендокринної системи, органу зору, шкіри та волосся). Насичені – не більше 10% загальної добової калорійності та калорійності окремих страв. Зменшення споживання насичених жирів переважно тваринного походження - зменшення ризику захворювань серцево-судинної системи. Доцільна заміна насичених жирів тваринного походження ненасиченими жирами рослинного походження та регулярна присутність морської риби у чергуванні страв.
  • Вуглеводи: пріоритет – рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон. Обмеження - вміст цукрів – на рівні не більше 10 г на 100 г/мл харчового продукту! При неперевищенні добової калорійності. Уміст цукрів, який міститься природно, - не обмежується. Під час приготування страв та виробів кількість цукрів, що додаються, не має  перевищувати 5 г на 100 г/мл готової страви та/або виробу. При цьому нормується окремо кількість вуглеводів на сніданок, обід, вечерю та загальна добова потреба.

         Розраховано добову потребу в рідині для дітей різних вікових груп

Питна вода має бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який інший час. Засновник і директор закладу мають забезпечити дітей чистою та безпечною питною водою, що відповідає вимогам, установленим МОЗ.

        Визначено, як забезпечити харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами 

У закладах освіти необхідно передбачити організацію дієтичного харчування з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом). Для харчування пропонуються рослинні напої, а також для дітей з особливими дієтичними потребами: цукровий діабет; харчова алергія; целіакія — непереносимість глютену; лактозна недостатність непереносимість лактози; вроджені порушення метаболізму — фенілкетонурія тощо.

Інформацію про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини потрібно обов’язково зазначити в меню відповідним індексом у дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів), яку з розшифровкою індексів алергенів або непереносимих речовин слід розмістити біля меню.

 Організація харчування дітей у закладі освіти має поєднуватися з правильним харчуванням дитини в сім'ї (вдома). Батькам дітей треба прагнути  того, щоб харчування вдома доповнювало раціон, одержаний у закладі освіти.

            У закладах освіти оприлюднюється меню для батьків, щоб мати повну інформацію, які страви та продукти отримала їхня дитина протягом дня. На вечерю в домашньому раціоні рекомендуються продукти, які дитина не отримала у закладі освіти. Дбайте про здорове харчування своїх дітей, від нього залежить стан усього організму. Привчайте дітей з дитинства до здорового харчування!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux