На території міста П’ятихатки спеціалістами Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області взято участь у роботі комісії щодо запобігання стихійній торгівлі.
Стихійні продавці, як правило, не мають доступу до холодильного обладнання чи інших засобів для підтримки належного температурного режиму. Це призводить до псування таких продуктів, як м'ясо, риба, молочні вироби, та утворення патогенних мікроорганізмів, таких як сальмонела чи кишкова паличка.
Продукти тваринного походження, що продаються в умовах стихійної торгівлі, не проходять ветеринарно-санітарний контроль, що створює ризик зараження небезпечними захворюваннями (трихінельоз, ботулізм та інші).
Продукти часто продаються без належної упаковки, маркування. Наявність інформації про склад, дату виготовлення та термін придатності унеможливлює оцінку їхньої безпеки. Крім того, продукти можуть бути забруднені пилом, вихлопними газами та іншими шкідливими речовинами.
Продавці на стихійних ринках не проходять обов'язковий періодичний медичний огляд, що є порушення вимог законодавства для осіб, які працюють з продуктами харчування, що збільшує ризик передачі інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, гепатит, сальмонельоз.
Недотримання санітарно-гігієнічних норм, відсутність проточної води та засобів для дезінфекції створює підвищений ризик захворювання.
Стихійна торгівля свининою підвищує ризик поширення АЧС (африканська чума свиней) - небезпечного вірусного захворювання свиней. Через порушення санітарних норм при зберіганні та продажу м’яса вірус може зберігатися в продукції та потрапляти в господарства, спричиняючи поширення хвороби. Це загрожує тваринництву та економіці країни.
Під час роботи комісії проводилася роз’яснювальна робота серед громадян щодо негативних наслідків несанкціонованої торгівлі, зокрема ризиків для здоров’я населення та порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, доводилася до відома продавців та покупців інформація про адміністративну відповідальність згідно зі статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення. До складу комісії залучалися представники правоохоронних органів задля фіксації порушень та вжиття відповідних заходів реагування.
Важливим фактором у боротьбі зі стихійною торгівлею є свідоме ставлення громадян до цього питання. Покупці мають уникати придбання продуктів на стихійних ринках, ці дії зменшать підтримку незаконної діяльності та небезпеку для здоров'я громадян.
Спеціалісти Держпродспоживслужби рекомендують:
• не здійснювати придбання харчових продуктів тваринного походження у місцях несанкціонованої торгівлі;
• купувати продукти лише у спеціально відведених і обладнаних місцях (ринки, магазини, кіоски);
• зважати увагу на зовнішній вигляд продукції та умови її зберігання. Особливо це стосується м’яса, молочних виробів, риби та кулінарії.
Пам’ятайте!
Дешева ціна не гарантує якості. Придбання продуктів «з рук» може призвести до харчових отруєнь, інфекційних захворювань або поширення захворювань, спільних для тварин і людей.