• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Запобігання поширенню, розповсюдженню та попередження випадків використання незареєстрованих ГМО у відкритих системах
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 23 березня 2021 року о 08:35

       До уваги суб’єктів господарювання

       Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертає увагу сільгоспвиробників на те, що використання та вивільнення генетично модифікованих організмів (ГМО) у навколишнє середовище можливі тільки з метою державної апробації (випробовувань) та виключно на підставі дозволу, який видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері охорони навколишнього природного середовища. На даний час використання генетично модифікованих організмів регулюється Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів».

       У цьому законі передбачено вимоги до генетично модифікованих організмів та порядок їх вивільнення у навколишнє природне середовище з метою апробації (випробовувань): 

- генетично модифіковані організми, що використовуються у відкритій системі, повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки за умови дотримання передбаченої технології використання;

- обов'язковою умовою використання ГМО у відкритій системі є наявність методів і методик їх ідентифікації;

-  забороняється ввезення на митну територію України ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації, за винятком таких, що призначені для науково-дослідних цілей або державних апробацій (випробовувань);

- сорти рослин із застосуванням ГМО повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки;

- забороняється вивільнення в навколишнє природне середовище ГМО без оцінки впливу на довкілля та до їх державної реєстрації.

       До державної реєстрації вивільнення в навколишнє природне середовище ГМО можливе тільки з метою державної апробації (випробовувань). Проведення державної апробації ГМО у відкритій системі здійснюється виключно на підставі дозволу, який видається одноразово на проведення державної апробації конкретно визначеного ГМО. У дозволі зазначаються конкретні умови та терміни проведення державної апробації ГМО. Дозвіл на проведення державних апробацій ГМО у відкритій системі може бути скасованим у випадках отримання науково обґрунтованої інформації, яка може призвести до переоцінки ризику щодо впливу ГМО на здоров'я людини та навколишнє природне середовище в бік його підвищення, а також порушення умов дозволу.

       Перевірити наявність генетично модифікованих організмів у складі насіння можливо шляхом відбору проб від партій насіння та подальшої їх перевірки в лабораторіях, акредитованих на визначення наявності або відсутності генетично модифікованих організмів. Проба відбирається з метою забезпечення статистично достовірного результату проведення оцінки наявності генетично модифікованих організмів у насінні, зерні, рослинах.

       Відбір зразків насіння, зерна здійснюється на підставі письмового вмотивованого рішення керівника органу державного нагляду (контролю) згідно із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Проводить такий відбір проб посадова особа органу державного нагляду (контролю) в сфері рослинництва та розсадництва – державний інспектор з насінництва та розсадництва територіальних органів Держпродспоживслужби.

       Важливо! Статтею 18 Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» передбачено, що порушення вимог цього Закону і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом. Зокрема  відповідальність несуть особи, які винні у використанні незареєстрованих генетично модифікованих організмів або продукції, отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних цілей).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux