• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Заборона рециркуляторів у приміщеннях закладів охорони здоров’я та закладів соціального захисту населення
опубліковано 09 грудня 2022 року о 11:16

     02 серпня 2021 року набув чинності наказ МОЗ України № 288 щодо раціонального використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання (далі ‒ УФВ) як засобу профілактики інфекційних хвороб.

     УФВ – це електромагнітне випромінювання діапазону довжини хвиль в інтервалі від 200 до 320 нм, що володіє бактерицидною (антимікробною) дією та його вплив приводить до загибелі мікробної клітини. УФВ використовується в приміщеннях з ризиком контамінації мікобактерій туберкульозу, підвищеним ризиком поширення збудників інших інфекційних хвороб, а також у приміщеннях з великим скупченням людей для знезараження повітря та дезінфекції відкритих поверхонь об’єктів навколишнього середовища. УФВ доповнює ефект вентиляції (механічної та природної) і служить основним заходом для знезараження повітря, якщо механічна вентиляція відсутня або функціонує неефективно, а використання природної вентиляції обмежено (в холодний період року). Умовою його використання є виключення можливості шкідливого впливу на здоров’я людини надлишкового опромінення, надмірної концентрації озону і парів ртуті.

    Пристрій, що забезпечує поширення ультрафіолетового випромінювання, – ультрафіолетовий бактерицидний опромінювач (далі ‒ УФВО). Опромінювачі поділяються на три групи:

- відкриті (стельові або настінні, стаціонарні або пересувні);

- екрановані (відкриті зверху та із жалюзі);

- закриті (рециркулятори).

   Принцип роботи відкритих опромінювачів полягає в прямому опроміненні ультрафіолетом приміщення для дезінфекції повітря та поверхонь за умов відсутності людей. Дезінфекція проходить у тих місцях, куди потрапляють прямі промені ультрафіолету. Місця та зони, куди не потрапляють прямі УФ-промені, не дезінфікуються, тому їх часто називають «мертвими» зонами. До речі, саме через неможливість дезінфекції в «мертвих зонах» заборонено використовувати ультрафіолет для стерилізації та дезінфекції медичних виробів.

   Знезараження повітря екранованими УФВО дозволяється в присутності людей у приміщенні. Принцип їх роботи полягає в прямому опроміненні ультрафіолетом верхньої частини приміщень, при цьому нижня частина приміщення захищена від прямої дії ультрафіолету. Ефективність роботи екранованих УФВО залежить від перемішування повітря в приміщенні між верхньою та нижньою зонами за умов дотримання комфортних умов мікроклімату.

   Вимикачі для відкритих опромінювачів необхідно розташовувати поза межами приміщення біля вхідних дверей. Вимикачі для екранованих встановлюються в будь-якому зручному для працівників місці, з урахуванням потоків пацієнтів.

   Орієнтовна кількість відкритих УФВО для кожного окремого приміщення визначається з розрахунку не менше 1 Вт потужності на 1м кубічного об’єму приміщення. Орієнтовна кількість екранованих УФВО визначається з розрахунку один пристрій номінальною потужністю 30 Вт на 18-20 м2 площі приміщення.

    Принцип роботи рециркуляторів полягає в протягуванні повітря через корпус, в якому розташоване джерело ультрафіолетового бактерицидного випромінювання.

    Рециркулятори заборонено використовувати в закладах охорони здоров’я з метою знезараження повітря для профілактики передавання аерогенних інфекцій через створюваний ними низький еквівалентний повітрообмін та відсутність достатньої кількості доказової бази щодо ефективності їх роботи.

    Термін роботи УФВ ‒ ламп залежить від типу, виробника і характеру їх використання. Лампа вважається такою, що працює неефективно та потребує заміни: при зниженні рівня інтенсивності УФВ на довжині хвилі 254 нм (вимірюється ультрафіолетовим радіометром), при перевищенні гранично допустимої концентрації озону в повітрі приміщення закладу охорони здоров’я під час роботи лампи. При відсутності ультрафіолетового радіометра враховують кількість відпрацьованого лампою часу відповідно до рекомендацій виробника.

    У разі порушення цілісності ламп в УФВО і потраплянні ртуті в приміщення закладу охорони здоров’я проводиться ретельна демеркуризація із залученням спеціалізованої організації.

    Ультрафіолетові бактерицидні лампи, які вичерпали свій робочий ресурс, слід зберігати в металевих промаркованих контейнерах у спеціально виділеному окремому приміщенні. Збирання, зберігання, транспортування та видалення ультрафіолетових бактерицидних ламп здійснюються відповідно до вимог законодавства України щодо поводження з відходами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux