• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Рекомендації щодо придбання насіннєвого матеріалу під урожай 2023 року
опубліковано 12 грудня 2022 року о 09:00

     Нагадуємо споживачам насіннєвого матеріалу: щоб уникнути придбання неякісного посівного матеріалу під урожай 2023 року, необхідно дотримуватись певних рекомендацій.

  1. Необхідно впевнитись, що виробник насіння занесений до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.
  2. Виробники та/або компанії з іноземними інвестиціями реалізують насіння через мережу офіційних дистриб’юторів.
  3. Необхідно знати, що кожну партію насіння для реалізації супроводжують два сертифікати (Сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння, та Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння), які можна перевірити через електронний доступ до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал. Також можна вимагати супровідні документи. Згідно з ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості» та ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови», це – «Атестат на насіння», «Свідоцтво на насіння», «Свідоцтво на гібридне насіння».
  4. Обов’язково перевіряйте відповідність інформації у сертифікатах та на етикетках установленої форми, що мають бути на кожному мішку (зовнішня та внутрішня). Номер партії та країна походження насіння повинні сходитися. Залежно від категорії (генерації) насіння та його призначення, упаковку з насінням маркують етикетками відповідної форми, розміру, кольору та змісту: для добазового насіння – білим з фіолетовою смужкою завширшки 10 міліметрів, розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки; для базового насіння – білим; для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління – блакитним; для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій – червоним; для суміші насіння – зеленим. По центру лицьового боку етикетки наведено фоновою сіткою дві великі букви «UА», розмір етикетки 110х67 мм.
  5. Купувати насіння краще за безготівковий розрахунок, зберігаючи всі чеки та квитанції.
  6. Ціна має бути важливим, але не визначальним фактором. Не варто шукати найдешевше з дешевого. Якщо постачальник досить легко і невимушено знижує ціни і його пропозиція – найпривабливіша на тлі конкурентів, це привід насторожитись. Бо на виробництво, доробку, сертифікацію, захист від підробок якісного насіннєвого матеріалу компанії – оригінатори витрачають значні кошти. Тож якісне насіння не може бути надто дешевим.
  7. Також варто перевірити всі пакувальні мішки та насіння у них: якість калібрування, якість фарби, якою обробляється насіння.
  8. Компанії – оригінатори використовують для захисту від підробок своєї продукції голографічні знаки, етикетки з QR-кодом, термічне зшивання мішків, що забезпечує надійну цілісність мішка під час зберігання та транспортування й унеможливлює фальсифікацію після закриття пакування.

     Як показує досвід, нехтуючи правилами, споживачі насіннєвого матеріалу, купуючи насіння сумнівного походження, без відповідних документів, втрачають кошти, час на пересів та в кінцевому результаті – збитки через недоотримання очікуваного врожаю. За роз’ясненнями та консультаціями з цих питань звертайтеся до відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux