• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Забезпечення населення якісною питною водою - запорука здоров’я

Контроль за забезпеченням населення якісною та безпечною питною водою залишається одним із пріоритетів у діяльності Держпродспоживслужби, особливо в умовах воєнного стану та руйнування інфраструктури через бойові дії.

Спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено нараду з представниками підприємств, які надають послуги з централізованого питного водопостачання та водовідведення на територіях Петропавлівської селищної ради (ТОВ «КОМУНАЛЬЩИК-2011»), Миколаївської сільської ради (КП «ДОБРОБУТ МИКОЛАЇВЩИНИ») та Брагинівської сільської ради (ТОВ «РЕСУРС-2013»).

У ході наради обговорено питання розроблення технологічного регламенту для підприємств централізованого водопостачання та водовідведення згідно з наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 12.04.2024 № 309 «Про затвердження порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів». Розглянуто питання щодо якості питного водопостачання на території сільських рад, проведення виробничого лабораторного контролю згідно з вимогами ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та Державних санітарних норми і правила «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру», затверджених наказом МОЗ України від 22.04.2022 № 683.

Гігієнічні вимоги до питної води включають такі аспекти, як відсутність шкідливих мікроорганізмів, хімічних забруднень, належний рівень мінералізації та інші фізико-хімічні параметри, а саме: питна вода, яка безпосередньо використовується населенням, має бути прозорою, безбарвною, позбавленою кольоровості, без присмаків і запахів та не містити видимих домішок, також вона має бути не шкідлива за хімічним складом, бути безпечною з епідемічних і радіаційних показників.

Під час наради наголошено, що при розробленні технологічних регламентів слід надавати перевагу застосуванню сучасних методів та реагентів з очищення і знезараження питної та стічної води. Вода для пиття має бути безпечною для споживання, гарантуючи збереження здоров'я людей. Невідповідність якості питної води нормативним вимогам є однією з причин поширення багатьох інфекційних (вірусний гепатит А, черевний тиф тощо) та неінфекційних (хвороби системи травлення, ендокринної системи тощо) захворювань. Для оцінки гігієнічної безпеки та якості питної води необхідно проводити лабораторні дослідження бактеріологічних (мікробіологічні, паразитарні), санітарно-хімічних (органолептичні, фізико-хімічні, санітарно-токсикологічні), а також радіаційних показників атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux