• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Нарада медичних працівників закладів освіти у м. Кам’янському

Кам’янське районне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.

Відбулась чергова дводенна нарада у Департаменті освіти Кам’янської міської ради з медичними працівниками закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти за участі фахівців відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області начальника Анжели БІЛЕНКО та лікаря гігієни дітей та підлітків Ольги ШАПОВАЛЕНКО, представників ВСП «Кам’янський районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» та КНП КМР «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3». На нараді розглянуто актуальні питання щодо виконання медико-санітарних вимог та забезпечення повноцінного та безпечного харчування з різним режимом перебування у період дії воєнного стану в закладах освіти, організації та проведення медичних оглядів та щеплень дітям, профілактики неінфекційних та інфекційних захворювань, зокрема засобами імунопрофілактики, вжиття профілактичних заходів з педикульозу, використання та зберігання засобів дезінфекції тощо.

Наголошено, що Стратегія реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, схвалена розпорядженням КМУ від 27.10.2023 № 990-р, не обмежується оновленням підходів до харчування лише у школах, для дошкільних закладів також передбачено низку змін та новацій, основаних на принципах здорового харчування. Під час заходу спеціалістами опрацьовано та обговорено важливі питання харчування в умовах воєнного стану, а саме: спільний наказ Департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА та ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 09.08.2023 №408/0/212-23/387-ОД «Про організацію харчування дітей в закладах освіти області у період дії воєнного стану» та впровадження Методичних рекомендацій щодо організації харчування в закладах освіти на період дії воєнного стану, дотримання санітарного законодавства, складання примірного чотиритижневого сезонного меню, запровадження новітніх технологій під час приготування страв, належного впровадження та виконання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Також під час наради спеціалісти Держпродспоживслужби наголосили на неухильному дотриманню вимог щодо запобігання кишковим інфекціям у закладах освіти, зокрема вимог щодо транспортування продуктів харчування та продовольчої сировини, дотримання умов зберігання продуктів, технології приготування страв, правил відбору та зберігання добових проб страв, ведення документації з контролю за організацією харчування, дотримання персоналом правил особистої гігієни, питного режиму тощо.

Крім того, учасниками наради надано змістовні доповіді щодо впровадження Всеукраїнської кампанії Міністерства охорони здоров’я України з проведення додаткових заходів з імунізації проти кашлюка, дифтерії та правця серед груп населення, які пропустили планові щеплення у попередні роки та яким необхідно їх надолужити. Зосереджено увагу на необхідності вжити заходи з додаткової імунізації проти кашлюка, дифтерії та правця, забезпечити дотримання порядку допуску до відвідування закладу за умови наявності довідки закладу охорони здоров’я, яка видана на підставі даних медичного огляду дитини, за відсутності медичних протипоказань для її перебування в цьому закладі та наявності обов’язкової форми первинної медичної документації ф. 086/о із зазначенням дати, дози, серії і назви лікарських засобів, якими проведено щеплення відповідно до вимог наказу МОЗ України «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку» від 25.07.2023 № 1351 та відповідно до Календаря профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 16.09.2011 року № 595.

Крім того, обговорено питання поширення неінфекційної захворюваності дитячого населення міста Кам'янського, основні аспекти режиму школярів та вихованців закладів дошкільної освіти, що можуть впливати на розвиток як неінфекційних, так і інфекційних захворювань, відповідно до вимог нормативної документації для навчально-виховних закладів, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я та Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Проаналізовано та висвітлено питання виконання та результативності проведеного відомчого лабораторного контролю за умовами навчання та виховання дітей у 2023-2024 роках. Акцентовано увагу на важливості подальшого проведення відомчого лабораторного контролю у навчально-виховних закладах та вжиття обов'язкових інформаційно-просвітницьких заходів серед дітей, батьків, вчителів та вихователів стосовно здорового способу життя, профілактики неінфекційних та інфекційних хвороб, зокрема засобами імунопрофілактики.

У дводенній нараді взяли участь 89 представників закладів освіти. У ході обговорення учасники наради мали змогу поставити актуальні питання та отримати вичерпні компетентні відповіді.

Здійснення належного медичного обслуговування та дотримання медико-санітарних вимог у закладах освіти перебувають на постійному контролі Держпродсподживслужби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux