❔Що потрібно знати фермерам і власникам тварин
⚠️Через нещодавні спалахи ящуру та блутангу в країнах Європейського Союзу та високий ризик занесення цих захворювань на територію України, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертається до всіх фермерів і власників тварин з проханням бути надзвичайно пильними та ретельно стежити за тваринами для своєчасного виявлення симптомів захворювання.
Ящур — це інфекційне захворювання, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз і навіть деяких диких тварин. Його переносниками можуть бути різноманітні тварини, включаючи птахів, але основною загрозою є те, що хвороба дуже швидко поширюється серед великих скупчень тварин.
Хвороба, як правило, дуже швидко поширюється на значній території через повітря. Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.
Слід зауважити на характерних симптомах: у тварин виникають афти в ротовій порожнині, язику, вимені та кінцівках, слиновиділення, анорексія, кульгавість, лихоманка, аборти, загибель молодняку та зниження молочної продуктивності.
На ящур можуть хворіти і люди. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо.
У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області створено «гарячу лінію» для приймання дзвінків від громадян регіону у випадку підозр щодо захворювань тварин на ящур чи блутанг.
Номер телефону «гарячої лінії» +38 (099)723 16 99
Детальніше – за посиланнями: https://t.me/dpdpssgovua/1524
🔔Ящур - інфографіка