• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
НЕБЕЗПЕЧИЙ БОТУЛІЗМ

На Дніпропетровщині зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм.

До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надійшло екстрене повідомлення щодо захворювання на ботулізм у сімейному осередку. Постраждала жінка 1982 р.н., мешканка м.Дніпра, яка вживала в їжу копчене сало домашнього виготовлення, придбане на стихійному ринку.

Наразі жінку госпіталізовано до інфекційного відділення лікувального закладу  м.Дніпра з діагнозом «Ботулізм», їй введено протиботулінічну сироватку.

Це вже третій випадок захворювання на ботулізм з початку 2025 року, зареєстрований у Дніпропетровській області. Загалом за поточний рік від ботулізму постраждало 8 осіб, серед яких 3 малолітніх дітей. На жаль, 1 доросла особа померла через несвоєчасне звернення по медичну допомогу.

У першому випадку, коли постраждало 2 осіб (1 особа померла), люди вживали в їжу непатрану в’ялену рибу домашнього виготовлення; у другому випадку, коли постраждало 5 осіб однієї родини (з них – 3 малолітніх дітей та 2 дорослих), люди вживали в їжу сиров’ялену ковбасу домашнього виготовлення.

За всіма випадками захворювання на ботулізм спеціалістами Дніпровського  міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено епідрозслідування.

До відома: протягом 2024 року на Дніпропетровщині зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм (постраждало 6 осіб). Усі випадки пов’язані зі вживанням d їжу риби (в’ялена, копчено-сушена, рибна консерва невідомого походження).

        Нагадуємо, БОТУЛІЗМ — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

        Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

        Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаса, шинка тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

         Значно рідше ботулізмом можна заразитися через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

         Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби, а також м'ясних та грибних консервів домашнього виробництва. Не купуйте продукти харчування у місцях стихійної торгівлі, з рук, не споживайте продукти харчування при найменшій підозрі щодо їхньої якості, умов зберігання та/або транспортування.

         Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже за 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

         Симптоми ботулізму:

порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

сильно виражена сухість у роті;

важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

запаморочення;

короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

ураження м’язів шиї та кінцівок.

        Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різкого підвищення температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі, — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

         Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

         За найменшої підозри на ботулізм або при появі будь-яких симптомів харчового отруєння негайно зверніться до лікувального закладу!

         Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

           Про стан захворюваності на ботулізм у Дніпропетровській області та його профілактику розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час пресконференцій для ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux