• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Як забезпечити генетичну чистоту гібридного насіння соняшнику
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 02 червня 2021 року о 16:36

     З настанням посівної кампанії кожен виробник сільськогосподарської продукції є споживачем посівного матеріалу. Купуючи насіння, дуже важливо не припуститися помилки при виборі як компанії – виробника, дистриб’ютора, так і самого насіння. Тому  необхідно бути впевненим, що насіння, яке він купує, є оригінальним, за сортовими та посівними якостями відповідає вимогам стандарту ДСТУ 2240-93 на вітчизняне насіння або міжнародним  сертифікатам ОЕСР та ІСТА на імпортоване насіння.

     При виборі посівного матеріалу варто бути обізнаним. На жаль, на ринку насіння має місце недобросовісна конкуренція, яка породжує таке ганебне явище  як підробка (контрафакт/фальсифікація).

     Контрафакт – це продукція, яка реалізується з порушенням майнових прав власності. Ввезення продукції особами, що не уповноважені виробником або власником торгової марки, та сорту як об’єкта інтелектуальної власності, на який отримано супровідні документи для здійснення імпорту товару на певну територію або регіон.

     У свою чергу фальсифікація насіння – продукція, виготовлена на території України з порушенням технології, неправомірним використанням найменувань сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин,  придатних для поширення в Україні, зі спотвореним вмістом та з копіюванням зовнішнього оформлення оригінальної  тари та елементів маркування.

     Недобросовісні реалізатори використовують назви відомих торгових компаній або суб’єктів насінництва та розсадництва, під видом яких на ринку реалізується насіння, яке має сумнівне походження, відмінне від оригінального. Зазвичай  для такого роду підробок використовують товарне зерно або некондиційне насіння, фарба, мішки та копії папірців  зовні схожі на сертифікати, що засвідчують сортові та посівні якості насіння. Підроблене насіння обробляється  нестійким барвником, який осипається.

     Якісне насіння відомих торгових фірм має багатоступеневий рівень захисту:

  • тривимірне  зображення  - голограма, розташована на місці зшивання мішка  і яка у разі відкриття  саморуйнується;
  • QR код;
  • індивідуальний номер (кожен мішок має свій унікальний  серійний номер, який не може повторюватись);
  • термічне зшивання мішків.

     Щоб не стати жертвою фальсифікованого насіння на етапі вибору насіння, важливо знати типовість для гібридного насіння або сортову чистоту для сортового насіння. Це дуже важливий показник, який допоможе зорієнтуватися аграріям у виборі насіннєвого матеріалу тієї чи іншої торгової марки й уникнути небажаних наслідків. Тому обов’язково треба перевірити наявність Сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння.

     Генетична чистота насіння - це відповідність певної його партії офіційному зразку. Визначити цю відповідність за морфологічними ознаками можливо під час проведення ВОС - тесту, але цей процес є довготривалим, потребує високої кваліфікації співробітників та часто – суб’єктивний, тоді як метод ПЛР – аналізу дозволяє проводити аналіз типовості на будь - якому етапі розвитку рослини та за короткий час.

     Генетична чистота насіння - це висока рентабельність. Кожен  виробник прагне вирощувати постійно високий та стабільний врожай для отримання  максимального прибутку. Але на  цьому шляху часто можуть виникати приховані перепони, які завадять успішному сезону. Такими ризиками можуть бути:

  • неякісний посівний матеріал;
  • недотримання технології вирощування;
  • неоптимальні умови вирощування;
  • виникнення нових рас фітопатогенів, що в комплексі призводить до неоднорідності партії насіння, та, як наслідок, - різних особливостей окремих рослин у партії і зниження технологічності.

     Отже,  для отримання стабільного урожаю важливо використовувати якісний посівний матеріал та підтримувати його генетичну чистоту на високому рівні, ґрунтуючись  на рекомендованій технології вирощування.

     Як отримують офіційний зразок – гібридне насіння. Для створення простих гібридів соняшнику, виробникам потрібно мати стерильну материнську форму.  Далі обов’язково  висівають фертильну батьківську форму (відновник фертильності пилку). Закладають ділянку гібридизації, і згодом пилок із фертильної рослини потрапляє на стерильну материнську форму. Так формується гібридне насіння, яке згодом доробляють,  калібрують на фракції, протруюють, пакують та реалізують.

     Негативно впливає на якість  насіннєвого матеріалу  недотримання просторової ізоляції при закладанні ділянки гібридизації. Мінімальна відстань між товарним посівом та ділянкою гібридизації повинна бути щонайменше 1500 м для базового насіння і не менше 500 м для гібридів першого покоління (сертифікованого насіння), але насправді  цієї вимоги насіннєві господарства  дотримуються дуже рідко. Коли норми просторової ізоляції не витримуються, пилок із товарного посіву може потрапляти на материнські рослини, які потім дають гібридне насіння першого покоління.

     Останнім часом в Україні площі під товарними посівами соняшнику постійно розширюються. Тож знайти й закласти за усіма правилами ділянку гібридизації дуже складно.

     Низький рівень типовості отриманого насіння тягне за собою багато негативних наслідків для сільгоспвиробника. Якщо  на полі було висіяне неякісне або фальсифіковане насіння, то, найімовірніше, у товарних посівах з’являться  нетипові рослини. Вони відрізнятимуться за вегетаційним періодом, виглядом, висотою, також  будуть зустрічатися  розгалужені рослини.                                                                                                           

     В Україні діють стандарти: ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови»  та ДСТУ 6068:2008  «Насіння соняшнику. Сортові та посівні якості. Технічні умови», у них типовість визначають за ґрунт - контролем, але для цього потрібна теплиця або висів насіння на наступний рік. Це уповільнює перевірку посівного матеріалу – рідко хто чекатиме цілий рік, перш ніж придбати партію насіння.

     Найбільш надійно можна визначити генетичну чистоту гібридного насіння в лабораторних умовах із застосуванням молекулярних технологій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux