• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Врегулювання організації харчування дітей

     1 червня 2023 року, у Міжнародний день захисту дітей, на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив дві важливі постанови, які стосуються шкільного харчування:

  • «Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою при Організації Об’єднаних Націй (ВПП ООН) проєкту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році» 

     Постанова передбачає надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році для відшкодування коштів, витрачених на організацію гарячого харчування учнів 1-4 класів, та забезпечить вдосконалення організації харчування у закладах загальної середньої освіти, що вплине на спроможність територіальних громад забезпечити гаряче харчування для здобувачів освіти;

  • «Про внесення змін до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» 

     Ухвалена постанова забезпечить удосконалення організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, у яких організація гарячого харчування є неможливою та\або економічно недоцільною.

     Постанову доповнює Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі-Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305, новим пунктом, що надасть можливість додати технологічні моделі організації харчування та у закладах дошкільної освіти допустити організацію кейтерингу.

     Такі зміни прийняті з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії.

  • Визначено способи організації харчування 

     Спосіб 1. Заклад освіти, тобто працівники, що входять до штатного розпису закладу, самостійно готують та реалізовують готові страви.

     Спосіб 2. Харчування організовує постачальник харчових продуктів та/або послуг з харчування — кейтеринг або аутсорсинг. Працівники їдальні (харчоблоку), буфету не входять до штатного розпису закладу.

     У дитсадках кейтеринг можна застосувати, якщо немає харчоблоку. Як виняток, можна організувати кейтеринг на час проведення ремонтних робіт — реконструкції, капітального ремонту тощо харчоблоку закладу та ремонту чи придбання технологічного обладнання, що використовується на харчоблоку закладу.

     Визначено режим харчування

     Режим (кратність) харчування визначено у пункті 16 Порядку. Його можна організовувати:

     одноразово — сніданок;

     дворазово — сніданок та обід;

     триразово — сніданок, обід та підвечірок або вечеря;

     чотириразово — сніданок, обід, підвечірок, вечеря;

     п’ятиразово — сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря.

     Режим (кратність) харчування залежить від режиму роботи закладу.

     У державних (комунальних) ЗДО тривалість сніданку, другого сніданку, підвечірку і вечері повинна становити не менше ніж 20 хвилин, обіду — 25–30 хвилин.

     Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час з інтервалами у три-чотири години.

  • Окреслено вимоги до планування меню

     Щоб забезпечити різноманітність харчування, потрібно скласти примірне чотиритижневе сезонне меню.

- Включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування.

- Дозволяється використовувати меню, рекомендоване МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.

- Засновник державних і комунальних закладів освіти також може забезпечити розроблення меню як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів.

- Примірне чотиритижневе сезонне меню може складатися медичним працівником закладу дошкільної освіти та затверджуватися керівником такого закладу.

- У разі постачання до закладу дошкільної освіти готових страв та/або послуг з харчування примірне чотиритижневе сезонне меню може складатися постачальником послуг з харчування (технолог, завідувач виробництва) та затверджуватися керівником оператора ринку харчових продуктів, що здійснює постачання готових страв та/або послуг з харчування.

- Примірне чотиритижневе сезонне меню можна використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби

  •  Розписано калорійність сніданку, обіду та вечері за віковими групами: 1-4 та 4—6 (7) років

     Енергетична та поживна цінність їжі у закладі повинна відповідати загальним віковим потребам дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ.

     Потрібно планувати частку калорійності їжі у загальних енергетичних потребах залежно від режиму (кратності) харчування в закладі.

     Якщо дитина з’їсть лише сніданок, калорійність має становити 25–30% добової потреби, відповідна частка для обіду збільшується до 30–35%.

  • Передбачено кількість білків, жирів і вуглеводів, яка має бути у стравах

    М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові продукти.

     Діти повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетні продукти цієї групи — рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон.

  • Розраховано добову потребу в рідині для дітей різних вікових груп

     Питна вода повинна бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який інший час. Засновник і директор закладу повинні забезпечити дітей чистою та безпечною питною водою, що відповідає вимогам, встановленим МОЗ.

  • Визначено, як забезпечити харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами 

     У закладах дошкільної освіти передбачено організацію харчування, зокрема і дієтичного. Відповідно до пункту 12 Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 здобувачам освіти/дітям з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики — сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленим діагнозом) для харчування пропонуються рослинні напої. У додатку 11 до Норм харчування визначено особливості забезпечення харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами. Зокрема, наведено причини особливих дієтичних потреб:

- цукровий діабет;

- харчова алергія;

- целіакія — непереносимість глютену;

- лактозна недостатність — непереносимість лактози;

- вроджені порушення метаболізму — фенілкетонурія тощо.

     Додаток 12 до Норм харчування містить перелік харчових продуктів, які не містять глютену та які його містять й потрібно виключити із харчування у разі целіакії.

     У Додатку 13 до Норм харчування є інформація про вміст речовин і готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості.

     Інформацію про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини потрібно обов’язково зазначити в меню відповідним індексом у дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів).

     Інформацію з розшифровкою індексів алергенів або непереносимих речовин слід розмістити біля меню.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux