• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Відеосемінар з керівниками навчальних закладів Дніпровського району: актуальні питання в частині гігієнічних вимог

        Спеціалістами Дніпровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області 16 лютого 2021 року за допомогою додатку Zoom проведено онлайн відеосемінар з керівниками, медичними працівниками загальноосвітніх навчальних закладів Підгородненської міської, Обухівської та Слобожанської селищних, Новоолександрівської, Миколаївської, Любимівської та Сурсько-Литовської сільських рад. Всього у відеосемінарі взяли участь 35 осіб.

         Учасників було ознайомлено з наказами  Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти» та від 17.11.2020 № 2347 «Про затвердження Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти».

         Обговорені вимоги до утримання приміщень, організації лабораторного контролю за якістю питної води, показників мікроклімату та концентрації СО2, рівнями освітленості. Особлива увага приділена організації харчування та питного режиму дітей.

         Згідно Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205, засновник закладу освіти забезпечує організацію лабораторного контролю:

       -  показників мікроклімату та концентрації СО2 не рідше двох разів на рік;

       -  рівня освітленості не рідше двох разів на рік, один з яких проводиться в листопаді чи грудні;

       - проведення вимірювань концентрації радону-222 у повітрі приміщень першого поверху будівель не рідше одного разу на рік.

       Кожна дитина за потреби повинна отримати кип'ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді.

       Фасована негазована вода промислового виробництва, а також вода з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води повинні відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, що підтверджується виробником.

       При використанні установок із дозованим розливом негазованої фасованої води заміна ємності повинна здійснюватися не рідше одного разу на 2 тижні.

       Крім того, відповідно до Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329:

       - харчування дітей  у  навчальних  та  оздоровчих  закладах забезпечується  безпосередньо у закладі.  При відсутності їдальні, харчоблоку дітей харчують у закладі  громадського  харчування  або поставляються  готові страви від  підприємства  громадського харчування;

       -  продукти  харчування  та  продовольча  сировина  повинні надходити  до   навчальних   та   оздоровчих  закладів  разом  із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість;

       - керівником закладу (навчального, оздоровчого, підприємства громадського  харчування або організації, що надають послуги з харчування дітей)  затверджуються  примірні  двотижневі меню,   які  погоджуються  з  територіальною  установою  Держпродспоживслужби.

       Відповідно до повноважень, покладених на Держпродспоживслужбу, контроль за виконанням санітарно-гігієнічних вимог здійснюється під час планових та позапланових заходів державного нагляду, а також у разі надходження обґрунтованих звернень громадян. Порядок здійснення заходів державного нагляду регулюється Законом України від 05.04.2007 № 877-V «Про  основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux