• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Верховна Рада 1 червня 2021 року ухвалила в першому читанні проект Закону України № 4568 «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами»

     Верховна Рада 1 червня 2021 року ухвалила в першому читанні проект Закону України № 4568 «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами», над розробкою якого активно працювали фахівці Мінекономіки та Проекту міжнародної технічної допомоги «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні». За дане рішення проголосували 316 народних депутатів.

     Проект Закону визначає вимоги до упаковки харчових продуктів і будь-яких матеріалів, що контактують з ними, та спрямований на посилення захисту здоров’я та інтересів споживачів. Мова йде про встановлення вимог до безпечності: пакувальних матеріалів, таких як папір, картон, фольга, плівка, скло, деревина, текстиль, пластик тощо; посуду і кухонного приладдя та матеріалів, з яких вони вироблені (кераміка, метал, скло тощо); матеріалів, які містить упаковка (фарб, клеїв, лаків, силіконів, воску, смоли тощо).

«Прийняття проекту Закону сприятиме виробництву, обігу та використанню в Україні безпечних матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами.

     І цей проект є останній елемент, необхідний для побудови в Україні європейської системи безпечності харчової продукції», – сказав заступник Міністра Сергій Глущенко.

     Законопроект стосується виробників практично будь-яких матеріалів і предметів, що контактують, можуть контактувати або призначені для контакту з харчовими продуктами – виробників тари і упаковок для молочної, м’ясної, кондитерської, алкогольної та іншої продукції, виробників кухонного посуду, меблів, обладнання тощо.

     На кого (на що) не поширюватиметься Закон?

     Майбутній Закон не поширюватиметься на захисні покриття або оболонки, зокрема, на матеріали, що обгортають або покривають сирні кірки, приготовані м’ясні харчові продукти або фрукти і є частиною харчового продукту та можуть бути спожиті разом з ним.

     Що змінюється?

1. Запроваджується державна реєстрація речовин та процесів.

     Перше і дійсно важливе – це те, що запроваджується державна реєстрація речовин та процесів.

     Законопроект передбачає більш системний підхід до реєстрації матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами, що вказує на те, що цього разу система державної реєстрації речовин та процесів, скоріше за все, таки запрацює.

     Державній реєстрації підлягатимуть:

- речовини, що використовуються у виробництві активних або інтелектуальних матеріалів і предметів;

- речовини, що входять до складу активних або інтелектуальних матеріалів і предметів;

- речовини, що використовуються у виробництві кераміки, пластику, регенерованої целюлози;

- процеси переробки пластику.

     Державну реєстрацію здійснюватиме Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ). 

1. Реєстрація за загальним правилом буде безстроковою.

     Державна реєстрація скасовуватиметься, якщо уповноважена установа проведе повторну експертну оцінку, за результатами якої вирішить, що речовина є небезпечною. Повторна оцінка може бути проведена за зверненням будь-якого оператора ринку, МОЗ або за власною ініціативою уповноваженої установи.

     Зовсім інша ситуація з реєстрацією процесу переробки пластику – заявник отримуватиме виключне право на використання цього процесу з дня його реєстрації.

2. Посилюються вимоги до виробництва і маркування.

     Виробник та імпортер у багатьох випадках повинні видавати декларацію виробника. Перелік інформації, що має міститися в цій декларації, буде затверджено Мінекономіки, а сама ця інформація має документально підтверджуватися.

     Операторам ринку необхідно буде забезпечити ідентифікацію потужності, з якої або до якої постачаються матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами, а також речовини або продукція, що підпадатимуть під дію цього законопроекту.

     Крім цього, поверхня, на яку нанесено друкарське чорнило, не повинна буде контактувати з харчовим продуктом, а чорнило, друковані матеріали та предмети – переноситися на сторону, яка контактує з харчовим продуктом.
3. Вводяться нові особливості обігу.

     Умови використання речовин, що використовуються у виробництві активних або інтелектуальних матеріалів і предметів, кераміки, пластику, регенерованої целюлози чи входять до складу активних або інтелектуальних матеріалів і предметів, будуть визначатися МОЗ (а по факту, найімовірніше, – уповноваженою установою, яка готуватиме експертний звіт про безпечність) у рішеннях про державну реєстрацію цих речовин.

     Важливо також те, що маркування матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами, повинно забезпечувати їх простежуваність, зокрема, й під час обігу.

     Що з державним контролем (перевірками) та відповідальністю?

     Законопроектом запроваджується відповідальність за порушення його вимог.

     Державний контроль (перевірки) дотримання законодавства про матеріали та предмети, що контактують з харчовими продуктами, відбуватимуться в порядку Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

     Перевірки здійснюватиме Держпродспоживслужба. 

     За порушення встановлених законодавством вимог до виробництва, обігу та використання матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами, передбачається відповідальність у вигляді штрафу: для фізичних осіб-підприємців – штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (станом на травень 2021 – 60 тис. грн), для юридичних осіб - штраф у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (станом на травень 2021 – 90 тис. грн).

     Що з перехідним періодом?

     Планується, що законопроект буде введено в дію через три роки після його офіційного опублікування. Відтак, бізнес отримає перехідний період для приведення своєї діяльності до нових вимог, а держава – час, щоб розробити та затвердити цілу низку підзаконних актів, передбачених законопроектом (порядок здійснення державної реєстрації, спеціальні вимоги до окремих груп матеріалів і предметів тощо).

     Законопроект «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами» (реєстр. № 4568) містить ряд важливих деталей, які в майбутньому можуть суттєво вплинути на бізнес виробників та імпортерів будь-яких предметів, що контактують із харчовими продуктами. З огляду на це, бізнесу варто вже сьогодні думати про зміни, які його чекають найближчим часом.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux