• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Уряд ухвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року

     Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р, схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках.

     Реформа шкільного харчування почалася в Україні у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Попри пандемію та повномасштабну війну за три роки на рівні країни вдалося створити дієвий механізм, який дозволяє кожному закладу освіти в Україні якісно змінити підходи до харчування учнів. Зокрема, розроблені технологічні карти страв для шкільного меню та харчування у дитячих садочках відкриваються кулінарні хаби, де кухарі-тренери проходитимуть навчання та вчитимуть колег у регіонах. Крім того, у рамках співпраці з міжнародними партнерами триває відбудова та модернізація шкільних кухонь та харчоблоків.

     Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.

     Стратегія реформування шкільного харчування містить 4 ключові напрями на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів:

      організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;

      відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;

      розвиток кадрового потенціалу;

      впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

     Нагадаємо, в Україні затверджені нові нормативи та регламенти, змінений Порядок організації харчування у закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування у закладах освіти. Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити всім дітям рівний доступ до якісної їжі.

     За підтримки міжнародних партнерів триває створення кулінарних хабів у Київській, Одеській, Полтавській та Тернопільській областях, де навчаються кухарі-тренери, які згодом передаватимуть отримані знання і навички колегам у регіонах. 1000 кухарів уже пройшли навчання, ще 600 – планують зробити це до кінця року.

     Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у реформуванні шкільного харчування: зокрема у розробленні рекомендацій та нормативно-правових актів щодо організації харчування у закладах освіти на період воєнного стану, розширенні переліку страв і технологічних карток (рецептури) для харчування у закладах освіти, розробленні та погодженні примірного чотиритижневого сезонного меню тощо.

     Про особливості Стратегії реформування шкільного харчування на період до 2027 року, заходи з її реалізації, стратегічні та операційні цілі, а також про стан запровадження реформи шкільного харчування розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області Маргарита Малишева під час участі у передачі «Ранок з Дніпро ТВ», надання інтерв’ю у новинному блоці 9 каналу, пресконференціях на ТК «Відкритий», у ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux