• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
НЕБЕЗПЕЧНІ ГРИБИ

     На Дніпропетровщині, у Павлоградському районі, з кінця жовтня - початку листопада 2023 року зареєстровано 3 випадки отруєння мухоморами. Чоловіки віком 36, 61 та 64 роки навмисно вживали у їжу сушені мухомори, унаслідок чого з симптомами гострого отруєння токсинами дикорослих грибів (мухоморів) опинилися у реанімаційному відділенні у стані середньої важкості та у тяжкому стані. Зі слів постраждалих, мухомори вживали задля лікування та покращення стану здоров’я.

     У червні поточного року в Дніпропетровській області вже зареєстровано випадок отруєння мухоморами, тоді постраждала дитина 11 років: хлопчик самостійно замовив мухомори через інтернет-мережу та вживав їх у сушеному меленому вигляді. Перші клінічні прояви з’явилися через годину після вживання грибів у вигляді галюцинацій, сухості у роті, блювоти, запаморочення. По медичну допомогу батьки хлопчика звернулися за 3 години після появи у нього перших симптомів отруєння. Дитину було також госпіталізовано до реанімаційного відділення у стані середньої важкості з діагнозом «отруєння дикорослими грибами».

     Загалом за 2023 рік по Дніпропетровській області зареєстровано 6 випадків отруєння дикорослими грибами.

     За 2022 рік по Дніпропетровській області зареєстровано 10 випадків отруєння дикорослими грибами, у результаті чого постраждало 12 осіб, зокрема 3 дітей. На жаль, через вживання дикорослих грибів 1 дитина 8 років померла. Усі хворі вживали в їжу дикорослі гриби, зібрані власноруч, у вареному, смаженому та/або консервованому вигляді. Після звернення по медичну допомогу постраждалі були госпіталізовані переважно у важкому стані та у стані середньої важкості. Стан здоров’я, як правило, обтяжувався несвоєчасним зверненням по медичну допомогу та самолікуванням.

     Незважаючи на те, що Держпродспоживслужба постійно нагадує населенню про небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів, люди продовжують ризикувати не лише власним здоров’ям і навіть життям, але й наражають на небезпеку своїх рідних, особливо дітей.

     Краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах. Не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах!

     Гриби (навіть штучно вирощені !) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

     Гриби й для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем.

     Крім того, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка токсикоінфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

     При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини.

     Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби!

     У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» - це може бути смертельно небезпечно!

     Бережіть себе та своїх рідних!

     Про небезпеку вживання дикорослих грибів населенню нагадала головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час участі у передачі «Шах і Мат» на ТК «Відкритий», надання актуального інтерв’ю для новинного блоку на 9 каналі, пресконференцій в ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux