• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Упакування тютюнових виробів, куріння в громадських місцях – що нового в законодавстві?

Двадцять четвертого квітня 2024 року на телеканалі «Відкритий» начальниця відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Ліна Хоменко дала інтерв’ю щодо актуальних питань змін у антитютюновому законодавстві. 

Так, 11 січня 2024 року набули чинності зміни до статті 12 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі - Закон). Вони стосуються медичних попереджень споживачів тютюнових виробів для куріння та вимог до упакування таких виробів.

Отже, на кожній одиничній пачці та зовнішньому упакуванні тютюнових виробів для куріння мають зазначатися загальне попередження та комбіноване медичне попередження, що супроводжується відповідною кольоровою ілюстрацією, а також інформаційне повідомлення.

  • Загальне попередження та інформаційне повідомлення мають покривати 50 відсотків поверхні пачки та зовнішнього упакування тютюнових виробів, на якій вони розміщені.

Тексти загального та комбінованого медичного попереджень, інформаційного повідомлення мають бути чіткими, друкуються чорним жирним шрифтом на білому фоні і розміщуються таким чином, щоб забезпечити цілісність тексту при відкриванні тютюнового виробу та не перекриватися іншою друкованою інформацією або маркою акцизного збору.

Упакування електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, повинно відповідати таким вимогам:

1) включати список всіх інгредієнтів у порядку зменшення їх питомої ваги із зазначенням вмісту нікотину у виробі та його дозу при одноразовому використанні, номер партії та рекомендацію щодо зберігання у недоступному для дітей місці;

2) не включати елементи (тексти, символи, назви, торговельні марки, образи тощо), які:

-рекламують виріб або сприяють його використанню, створюючи помилкове враження про його характеристики та наслідки для здоров’я,

-формують думку, що виріб є менш шкідливим, ніж інші,

-повідомляють про характерний смак і аромат, будь-які смако-ароматичні чи інші добавки або про їх відсутність;

-створюють враження, що виріб нагадує харчовий продукт або косметичний продукт;

3) мати одне з затверджених медичних попереджень

Упакування електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, не повинні пропонувати економічних переваг шляхом включення друкованих ваучерів, пропозиції знижок, у тому числі безоплатного розповсюдження, "два за ціною одного", інших подібних пропозицій.

Згідно із Законом, з 11 липня 2023 року забороняється виробництво (крім як для експорту), оптова і роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України сигарет, що містять смако-ароматичні добавки.

Так, відтепер заборонені:

Реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них.

Смако-ароматичні добавки заборонено додавати у будь-який компонент виробу: фільтр, папір, пакування, капсулу.

Окрім того, сигарети та тютюн для самокруток не можуть мати будь-яких технічних характеристик, що дозволяють змінювати їх запах, смак або інтенсивність диму.

«Звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області можна у разі випадків куріння чи вживання тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів, пристроїв для нагрівання тютюну у заборонених Законом місцях Також, якщо ви бачите рекламу, стимулювання продажу або випадки спонсорства тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, можете звернутись зі скаргою до ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Разом зі зверненням необхідно надати інформацію про суб’єкта господарювання, якщо мова йдеться про рекламу, то бажано додати фото», - зазначила Ліна Хоменко.

Тож, шановні споживачі, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області готове приймати звернення щодо порушення ваших прав. Скаргу можна подати в електронний спосіб на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області: http://dp.dpss.gov.ua або за адресою: м. Дніпро, вул. Філософська, 39-А.

Отримати додаткову консультацію з питань подання звернень про порушення вимог законодавства можна за телефоном 068 658 80 99.


Подивитися відеоінтерв’ю можна за посиланням: https://youtu.be/74xV6co2zbI

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux