• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Стихійна торгівля – загроза здоров’ю!

    На виконання пункту 5 Розпорядження начальника обласної військової адміністрації «Про введення в дію рішення ради оборони Дніпропетровської області» від 07.02.2024 № 40/0/527-24 та Розпорядження головного державного ветеринарного інспектора Дніпропетровської області «Щодо посилення контролю за недопущенням стихійної торгівлі харчовими продуктами тваринного походження» від 16.02.2024 № 12 спеціалістами Криворізького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області спільно з представниками районних у місті рад та правоохоронних органів систематично проводяться рейди щодо недопущення несанкціонованої торгівлі на території міста Кривого Рогу.

     Інколи така робота нагадує боротьбу з «вітряними млинами», адже на продукцію з осередків стихійної торгівлі є певний попит. Інколи мешканці вважають, що така продукція є більш «якісною», «свіжою», «вирощеною для себе» тощо. Тож попит і породжує пропозицію. Але дехто не розуміє, яку загрозу може становити споживання такої продукції.

     Саме тому спеціалістами Держпродспоживслужби постійно проводиться роз’яснювальна робота. Споживачеві необхідно розуміти, що, в першу чергу, це загроза бути отруєними недоброякісною продукцією. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, дизентерія, сальмонельоз тощо. Встановити виробника зазвичай неможливо. Особливу небезпеку становлять харчові продукти тваринного походження, оскільки при забої стан здоров’я тварин невідомий. Умови виготовлення, зберігання, транспортування та терміни придатності також невідомі. Умови реалізації, як правило, антисанітарні. Якість та свіжість продукції ніхто не контролює, лабораторні дослідження не проводяться. Швидкопсувні продукти (м'ясо та м’ясопродукти, риба, молоко та молокопродукти) потребують особливих температурних умов зберігання та реалізації, а при їхньому порушенні така продукція може становити загрозу не лише для здоров’я, але й для життя людини. Тож навіщо ризикувати?

     Необхідно розуміти, що придбання у невстановленому місті харчових продуктів у випадкової особи в умовах, що не відповідають гігієнічним вимогам та нормам, може обернутись бідою для споживача та членів його сім’ї, зокрема дітей. Досить легко опинитись на лікарняному ліжку та отримати інколи непоправну шкоду.

     За стихійну торгівлю передбачена адміністративна відповідальність за статтею 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян - від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) та статтею 160 КУпАП (торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях – тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами тягне за собою накладення штрафу від шести до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux