• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Україна виходить на ринок насіння ЄС
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 23 листопада 2020 року о 16:32

Ставши одним із провідних світових експортерів аграрної продукції, Україна впевнено нарощує обсяги й асортимент експортованої продукції, також щороку розширюється географія постачання. Але саме підвищення прибутковості рослинництва є головною метою українських аграріїв.

Одним із перспективних напрямків підвищення рентабельності є розвиток вітчизняного насінництва. Так, у Насіннєвій асоціації України зазначають, що прибутковість можна підвищувати завдяки насінню, яке є товаром із високою доданою вартістю і має високий експортний потенціал. Але куди Україна може експортувати насіння? На думку експертів, за поточної кон’юнктури саме країни ЄС можуть стати основним ринком збуту і вітчизняного насіння.

25 жовтня 2020 року за ініціативи Насіннєвої асоціації України в Міністерстві економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України відбулася зустріч з питання насінництва, зокрема присвячена питанню експорту насіння до країн ЄС. Після ряду обговорень представників Насіннєвої асоціації України з керівництвом Мінекономіки щодо включення питання експорту насіння до переліку питань, які є в офіційному діалозі Україна-ЄС підтверджено пріоритетність питання та його «принципову» фіналізацію.

Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 26 жовтня 2020 року на єдиному веб-порталі органів виконавчої влади в Україні «Урядовому Порталі» опубліковано інформацію, що українське насіння зернових культур визнане на Європейському ринку.

Відповідно до рішення Європейського Парламенту система сертифікації насіння, яка діє в Україні, отримала визнання країнами ЄС. Таким чином, Україну внесено до переліку країн не членів ЄС, які мають право експорту насіння зернових, таких як овес, ячмінь, рис, жито, пшениця, тритикале, кукурудза та сорго на європейський ринок.

Відповідне рішення опубліковано в Офіційному віснику ЄС: Рішення Європейського Парламенту 2020/1544 від 21 жовтня 2020 року про внесення змін до Рішення Ради ЄС 2003/17/ЄС стосовно еквівалентності польового інспектування, що проводиться в Україні, щодо насіння зернових культур та щодо еквівалентності насіння зернових, виробленого в Україні, яке набирає чинності через 20 днів.

Україна є учасником міжнародних організацій галузі насінництва, зокрема, Насіннєвих схем Організації економічного співробітництва та розвитку (OECР) по зерновим, олійним культурам, кукурудзі, сорго, бурякам.

Впровадження в Україні сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР, яка розповсюджується на всі держави - члени цієї організації, та видання єдиних сортових документів на насіння дозволяє нашій країні повноправно брати участь в міжнародній торгівлі насінням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux