У країнах ЄС зафіксовано спалахи ящуру та блутангу. Як наслідок – високі ризики занесення хвороб на територію України.
Держпродспоживслужба на всіх рівнях терміново вживає заходи, щоб не допустити занесення захворювання, а у випадку реєстрації спалаху - швидко акумулювати та ліквідувати спалах, щоб не допустити поширення.
У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області створено «гарячу лінію» для приймання дзвінків від громадян регіону у випадку підозр щодо захворювань тварин на ящур чи блутанг.
Номер телефону «гарячої лінії» +38 (099)723 16 99
Звертаємося до власників тварин! Наразі кожен повинен посилити увагу. Фермери та власники тварин мають бути надзвичайно пильними та ретельно стежити за тваринами для своєчасного виявлення симптомів захворювання. У разі підозри негайно звертатися на «гарячу лінію»!
Тяжкість спалаху ящуру пов'язана з легкістю, з якою вірус може поширюватися такими шляхами: інфіковані тварини, заражені загони/будівлі або заражені транспортні засоби для перевезення тварин, заражені матеріали, такі як сіно, корм, вода, молоко або біологічні рідини, забруднений одяг, взуття або обладнання, інфіковане вірусом м'ясо або інші продукти тваринного походження, інфіковані аерозолі (поширення вірусу через повітряні потоки). Тварини, які одужали від інфекції, іноді можуть бути носіями вірусу і спричиняти нові спалахи хвороби.
Ящур завдає серйозних економічних збитків тваринництву та харчовій промисловості. У разі виявлення захворювання всі сприйнятливі тварини та продукти тваринного походження підлягають знищенню.
Важливо пам’ятати: ящуром може заразитися і людина.
На позачерговому засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України прийнято додаткові ветеринарно-санітарні заходи для недопущення занесення вірусів ящуру та блутангу на територію України. Серед них – суворе дотримання заходів біобезпеки на фермах, переміщення тварин тільки за наявності супровідних ветеринарних документів тощо.