• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Тютюнопаління - «модна» епідемія XXI століття

Десятого квітня 2024 року на онлайн-платформі ZOOM у рамках проведення профілактично-роз’яснювальної роботи про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення та з метою зменшення поширення тютюнопаління серед населення, в першу чергу підростаючого покоління, студентів та молоді, у контексті проведення просвітницької роботи, а також зважаючи на необхідність наближення законодавства України до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, «антитютюнової» Директиви 2014/40/ЄС для студентів та викладачів Українського державного університету науки і технологій, було проведено лекцію на тему «Тютюнопаління - «модна» епідемія XXI століття», спікером заходу була начальниця відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Ліна Хоменко.

Тож нагадуємо, що тютюнопалíння - набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин, саме він викликає тютюнову залежність.

Нікотин – надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також дихальну і серцево-судинну системи.

Сьогодні ринок тютюнових виробів дуже різноманітний. Представники індустрії активно просувають замінники сигарет, які нібито “менш шкідливі”. Як, наприклад, паучі, або нікотинові подушечки. Нікотинова подушечка містить нікотин, целюлозу (точніше, мікрокристалічну целюлозу, яка є універсальною сполучною речовиною), парабени. Парабени додають для продовження терміну придатності, вони входять до складу побутової хімії.

Вейпи й електронні сигарети базуються на одній і тій самій технології. В середину пристрою заливається ароматизована нікотиновмісна рідина. При нагріванні рідина випаровується, і разом із парою користувач отримує смак і нікотин.

Існує міф, що куріння «в міру» не шкодить здоров’ю, тож правда полягає в тому, що курити мало або багато однаково шкідливо.

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, відповідно до покладених на нього повноважень, здійснює контроль за дотриманням антитютюнового законодавства.

Норми антитютюнового законодавствав, перш за все, спрямовані на захист права громадянина на бездимне середовище, зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання в публічних приміщеннях.

 Тож, шановні громадяни, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області готове приймати звернення щодо порушення ваших прав. Скаргу можна подати в електронний спосіб на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області навіть з мобільного телефону: офіційний сайт служби http://dp.dpss.gov.ua або за адресою: м. Дніпро, вул. Філософська, 39-А.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux