• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Що вибрати – сорт чи гібрид?
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 15 квітня 2024 року о 12:57

Щороку напередодні весняної посівної кампанії перед сільськогосподарськими виробниками стає питання: що краще обрати – сорт чи гібрид?

Нагадуємо, що перелік сортів і гібридів сільськогосподарських культур наведено у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Так у чому ж полягає відмінність сорту від гібриду?

Гібрид (від лат. Hibrida – помісь) – організм, що виникає в результаті схрещування батьківських форм з різною спадковістю (генотипом), тобто внаслідок гібридизації.

Їх отримують шляхом схрещування спеціально підібраних пар:

різних сортів одного виду ( міжсортовий гібрид);

лінії з сортом (лінійно-сортовий гібрид);

двох ліній (простий гібрид);

двох простих міжлінійних гібридів (подвійний міжлінійний гібрид).

Гібриди між різними видами в межах одного роду – міжвидові гібриди, між різними родами – міжродові.

Гібридне насіння (F1) – це насіння, отримане схрещуванням спеціально відібраних батьківських рослин. У результаті отримують гібрид, який взяв від батька та матері найкращі властивості.

 Сорт  це створена шляхом селекції сукупність рослин тієї чи іншої культури, яка має певні спадкові морфологічні, біологічні, господарські ознаки та властивості.

За способом виведення сорти можна поділити на групи:

  • сорти лінійного походження;
  • сорти-популяції;
  • сорти- клони;
  • сорти гібридного походження.

Сорти навіть однієї культури відрізняються між собою за господарськими, біологічними властивостями. Вони можуть мати неоднаковий вегетаційний період, різну зимостійкість та посухостійкість, стійкість до хвороб і шкідників. Різний вміст органічної речовини визначає різне господарське призначення сортів рослин, які належать до одного ботанічного виду.

Отже, сорт – це саморегульована біологічна система рослин однієї культури, одного походження, які подібні за господарськими та біологічними властивостями і морфологічними ознаками.

То що ж краще обрати – сорт чи гібрид?

Головною особливістю гібриду є прояв ефекту гетерозису (гібридної сили) у першому поколінні. Гетерозис – явище, коли перше покоління гібридів, одержаних у результаті неспорідненого (різні види, сорти) схрещування, має підвищену життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість проти шкідників, хвороб. Основна причина гетерозису полягає в усуненні у гібридах шкідливого прояву рецесивних генів, що накопичилися. Друга причина - об'єднання в гібридах домінантних генів батьківських особин і взаємне посилення їх ефектів.

Отже, створення гібридів має на меті, насамперед, одержання підвищеної врожайності культури в першому поколінні, а також використання корисних характеристик, що відсутні в материнських популяціях.

Переваги гібридів: вища врожайність, вища товарність, однорідність, відповідність рослин заявленим характеристикам, значно більший вибір гібридів порівняно з вибором сортів, вони менш уразливі до стресових факторів, таких як нестача вологи, висока температура.

Проте гібриди, порівняно із сортами, потребують більшої уваги до живлення, боротьби з бур'янами та захисту від шкідників та хвороб і коштують вони дорожче.

Крім того, домінантні ознаки від батьків у гібридах передаються на всі 100% тільки в першому поколінні, а тому насіння гібридів першого покоління заготовляти з метою подальшого розмноження не рекомендується. Є добрий урожай, але не має здатного до репродукції посівного матеріалу.

Сорт рослин отримується в результаті селекції шляхом багаторічного відбору розмноження найбільш врожайних і стійких рослин і має певні ознаки: врожайність, скоростиглість, розмір і форма насіння, забарвлення тощо.

Головною перевагою сорту над гібридом є те, що при використанні сорту вищевказані ознаки будуть передаватися з покоління в покоління без змін.

Чи варто відмовлятись від сортів, якщо вони дають високі врожаї і навіть у найпосушливі роки забезпечують добрий урожай високоякісного насіння? Як бачимо, і гібриди, і сорти мають свої переваги. Вибір – за аграрієм.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux