Ситуація з гострими кишковими інфекціями на Дніпропетровщині


У поточному році на Дніпропетровщині зареєстровано:

  • 1 спалах гострої кишкової інфекції (ГКІ) з 3 постраждалими дітьми у закладі освіти м.Дніпра. У ході епідрозслідування проведено санітарно-епідеміологічне обстеження закладу освіти та інспектування суб'єкта господарювання, який надає послуги з харчування. За результатами епідрозслідування ухвалено припис та розпорядження про усунення порушень вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.
  • 3 випадки захворювання на ботулізм, постраждало 8 осіб, з яких одна особа померла. Захворювання не пов’язані з харчовими продуктами промислового виробництва, утім пов’язані зі вживанням сушеної риби власного виробництва, сиров’яленої ковбаси домашнього виготовлення та копченого сала, придбаного на стихійному ринку.
  • випадки отруєння дикорослими грибами, постраждало 5 осіб, зокрема 4 дітей (3 особи постраждало від вживання сушених мухоморів, 2 – від дикорослих концервованих грибів домашнього виготовлення).

За аналогічний період 2024 року до ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надійшли повідомлення щодо реєстрації 1 випадку отруєння дикорослими грибами та 5 випадків захворювання на ботулізм. Зареєстровано спалахи захворювань на гострі кишкові інфекції та 2 епідускладнення, у результаті чого постраждала 21 особа (зокрема 19 дітей та 2 дорослих осіб). 

У всіх випадках ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводяться санітарно-епідеміологічні розслідування та заходи з локалізації джерела інфекції та недопущення поширення збудників інфекції.

З метою забезпечення належного санітарного та епідемічного благополуччя населення ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області постійно взаємодіє з ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

За інформацією ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» за минулий тиждень спалахи інфекційних хвороб, випадки захворювань на холеру не зареєстровані. Показники інфекційної захворюваності населення області відповідають сезонним рівням та не перевищують середньобагаторічні.

Усього протягом минулого тижня за попередніми діагнозами в області зареєстровано 117 випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ), переважна більшість захворілих осіб – це діти.

У межах сезонного посиленого епідеміологічного нагляду за холерою ДУ Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проводить моніторинг за циркуляцією збудників інфекційних захворювань серед людей та у довкіллі, зокрема й холери. У лабораторіях ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» за минулий тиждень на холеру досліджені 18 проб води відкритих водоймищ та 41 проба стічної води. Патогенні холерні вібріони при дослідженні проб води (збудники холери) не виділені. У 4 пробах прісної води водоймищ виділено неепідемічний штам холерного вібріону не О1 групи, який не викликає захворювання на холеру, але може викликати захворювання на ГКІ (зона відпочинку на березі Миколаївського водосховища р.Томаківка; р.Дніпро в межах КЗК «Парк культури та відпочинку Придніпровський»; зона відпочинку на р.Кільчень у межах м. Підгороднього Дніпровського району; р.Самара в межах дитячого міського пляжу, КП «НККП», вул.Паланочна, 20).

Водночас виявлення неепідемічних штамів холерних вібріонів у прісній воді вказує на наявність умов для природної циркуляції холерних вібріонів, що потребує посиленого нагляду в літній період. Про результати лабораторних досліджень з рівня ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проінформовані органи місцевого самоврядування та місцеві управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Окрім досліджень питної води, незважаючи на те, що пляжі та місця масового відпочинку на території області офіційно не відкриті, у порядку державного соціально-гігієнічного моніторингу ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» здійснює лабораторний контроль якості води відкритих водоймищ.

За минулий тиждень лабораторіями Центру на території області з водних об’єктів у межах пляжів та місць масового відпочинку населення, зокрема стихійних, досліджено 18 проб води, в яких проведено 70 досліджень на мікробіологічні показники (3 не відповідали нормативам за перевищенням ЛКП (від 6200 до 21000 КУО/дм3 при нормі - 5000 КУО/дм3) у м.Кривому Розі у річці Інгулець у межах зон відпочинку на житловому масиві «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» та у парку ім.Мершавцева, у річці Саксагань у межах зони відпочинку по вул.БотанічнаЗбудники інфекційних захворювань на виявлялися.

Показник ЛКП свідчить про фекальне забруднення води, що робить її небезпечною для купання. Високий вміст кишкової палички у воді свідчить про серйозне бактеріальне забруднення та становить загрозу здоров'ю людини. Купання у такій воді може призвести до гострих кишкових інфекцій, що супроводжуються діареєю, блюванням, підвищенням температури та іншими неприємними симптомами. Особливо небезпечне таке забруднення для дітей, людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

На фізико-хімічні показники досліджено 8 проб води водоймищ, в яких проведено 72 дослідження, з них 14 не відповідали нормативам по сухому залишку, хлоридам, сульфатам, ХСК і БСК у воді р.Дніпро у межах міського пляжу Монастирського острова та р.Вовча у межах міського пляжу м.Павлограда, а також у межах зон відпочинку в р.Кільчень м.Підгородного та р.Оріль с.Чернеччина Магдалинівського району.

Протоколом № 3 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 12.06.2025 ухвалено рішення щодо посилення заходів із забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення у літній період. Військові адміністрації разом із МОЗ, Мінрозвитку, Держпродспоживслужбою за участю органів місцевого самоврядування уповноважено забезпечити проведення медико-санітарних заходів на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах, спрямованих на забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення, запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб, локалізації та ліквідацію їхніх спалахів та епідемій.

Гострі кишкові інфекції - це група захворювань, збудниками яких є віруси та бактерії, що вражають слизову оболонку шлунка та кишківника. Потрапляючи до травного тракту, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і, як наслідок, — зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію організму, що може проявлятися у легкій, помірній та тяжкій формах. Перші симптоми отруєння виникають протягом 2-6 годин після потрапляння до шлунку неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від збудника, кількості спожитої їжі та стану здоров’я.

Спалах кишкової інфекції – це раптове збільшення випадків захворювання на кишкову інфекцію у певній групі людей, що пов'язане зі спільним джерелом або фактором передачі інфекції. Іншими словами, це коли багато людей одночасно хворіють на кишкову інфекцію через те, що вони їли одну і ту ж заражену їжу, пили заражену воду, або контактували з одним і тим же джерелом інфекції.

Основними причинами виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.


З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи:

*не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої доброякісності, з вичерпаними термінами споживання;

*не купувати продукти харчування на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі;

*дотримуватися правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та перед її вживанням, обов'язково мити руки після відвідування туалету;

*дотримуватися технології приготування, належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої та готової продукції;

*не готувати страви із запасом, приготовлені страви вживати відразу, їхнє зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 години;

*відмовитися від споживання багатокомпонентних страв з подрібненого м’яса та риби, салатів з майонезом, що одночасно містять овочі та рибу або овочі та м’ясо; не вживати кремові вироби, паштети, зельці, холодці тощо; не брати з собою у подорож чи на відпочинок на природі швидкопсувні продукти;

*не вживати дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

*при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

*не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання; для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання після кип’ятіння або питну бутильовану воду промислового виготовлення.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

Про ситуацію з гострими кишковими інфекціями на Дніпропетровщині та заходи профілактики розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час виступу на радіо «UA: Українське радіо», 4 пресконференцій для ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».

https://most-dnepr.info/news/society/221876_epidemiologichna_situatsiya.htm

https://osn.com.ua/news/society/epidemiologichna-situatsiya-na-dnipropetrovshchini-u-2025-rotsi.htm

https://most-dnepr.info/news/society/221878_yak_otruitis_vlitku_prosti_poradi.htm

https://osn.com.ua/news/society/yak-ne-otruitis-vlitku-prosti-poradi-dlya-bezpechnogo-kharchuvannya-ta-vodnogo-dozvillya.htm


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux