Найбільш резонансним з початку 2023 року є спалах сальмонельозу, який в період з 25.02.2023 по 02.03.2023 стався серед мешканців м.Кам’янського та Петриківського району, у результаті чого постраждало 13 осіб, у т.ч. 5 дітей віком до 17 років. Захворілі були госпіталізовані до інфекційних відділень міських лікарень Кам’янського у стані середньої важкості з різними проявами розладу роботи шлунково-кишкового тракту, підвищенням температури тіла.
З метою встановлення причин та джерела гострого інфекційного захворювання спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області провели санітарно-епідеміологічне розслідування та інспектування у сфері безпечності харчових продуктів у закладі громадського харчування, з яким захворілі пов’язують харчове отруєння.
У результаті епідрозслідування встановлено, що напередодні хворі справді вживали в їжу готову продукцію суші, придбану навинос в одному із закладів громадського харчування м.Кам’янського.
За результатами контролю вимог чинного законодавства виявлено ряд порушень санітарних норм та норм у сфері безпечності харчових продуктів.
Зокрема суб’єкт господарювання не має державної реєстрації потужності як оператор ринку з обігу/реалізації харчових продуктів, не надано будь-яких документів, що підтверджують здійснення обігу харчових продуктів. У закладі громадського харчування порушується санітарно-гігієнічний, протиепідемічний та дезінфекційний режим, не дотримуються правила особистої гігієни персоналу, умови щодо зберігання, приготування та реалізації харчових продуктів, а також виявлено ряд інших порушень чинного законодавства, що, ймовірно, стали причиною поширення інфекційної хвороби.
У ході епідрозслідування з метою лабораторно-інструментальних досліджень на даному об’єкті фахівцями ВСП «Кам’янський РВ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» відібрані 40 змивів з об’єктів навколишнього середовища (посуду, робочих поверхонь, рук персоналу тощо) на виявлення патогенної та умовно-патогенної мікрофлори, 1 проба води питної водопровідної на мікробіологічні та органолептичні показники, 1 проба води питної водопровідної на виявлення антигенів кишкових вірусів, 9 проб готових страв на виявлення патогенних ентеробактерій. Крім того, проведено бактеріологічне обстеження працівників закладу громадського харчування та контактних осіб з домашнього вогнища.
За результатами лабораторних досліджень у 5 змивах з об’єктів навколишнього середовища виділено Salmonella London (з ємностей соусу чилі та соусу унагі), Enterococcus faecalis (упаковка соєвого соусу та ємність соусу горіхового), Enterobacter aerogenes (ножі для нарізання риби та суші), Enterobacter cloacae (стіл для нарізання ролів), які є патогенними та умовно-патогенними бактеріями для організму людини. Крім того, при бактеріологічних дослідженнях 9 зразків залишків готових харчових продуктів у 6 також виділена Salmonella, а саме у різних видах суші.
При цьому під час лабораторних досліджень біоматеріалу у 2-х працівників закладу громадського харчування також виділена Salmonella London, які таким чином були безсимптомними носіями інфекції та за певних умов порушень санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, порушень правил особистої гігієни стали джерелом інфекції за допомогою фекально-орального механізму передачі.
І, отже, при бактеріологічних дослідженнях біоматеріалу від хворих виділена Salmonella London. Тобто лабораторно підтверджено діагноз «Сальмонельоз» у 13 осіб, у т.ч. 5 дітей віком до 17 років.
Отож основною причиною спалаху стало порушення працівниками закладу, у яких виявлено Salmonella London, протиепідемічних заходів та санітарно-гігієнічних вимог при приготуванні харчових продуктів та правил особистої гігієни, що не виключає вторинне інфікування готової продукції.
Обставини, що сприяли виникненню спалаху, – порушення правил особистої гігієни працівників закладу, порушення правил санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, недотримання температурного режиму під час зберігання продуктів харчування, недотримання товарного сусідства, порушення технологічного процесу під час приготування страв тощо.
За результатами позапланового заходу (інспектування) Головним управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено такі заходи:
Наразі усі хворі пройшли лікування та виписані з одужанням. Нових випадків не зареєстровано. Вогнище ліквідовано.
Станом на сьогодні об’єкт громадського харчування не функціонує. У закладі здійснюються заходи щодо усунення встановлених порушень.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, зокрема сальмонельозу, головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Маргарита Малишева протягом березня 2023 року взяла участь у чотирьох пресконференціях на ТК«Відкритий» та в ІА «Міст-Дніпро». Зокрема висвітлені питання щодо ситуації з гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями по області за поточний та минулий роки, найбільш резонансних спалахів гострих кишкових інфекцій, проведених заходів Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та заходів з профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції чи харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!
https://most-dnepr.info/news/society/209899_dnipropetrovshchini_zafiksuvali.htm
https://most-dnepr.info/news/society/209909_dnipropetrovskiy_oblasti_cherez.htm