• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
СОРТООНОВЛЕННЯ ТА СОРТОЗАМІНА – ЗАПОРУКА ЗРОСТАННЯ ВРОЖАЙНОСТІ
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 09 березня 2021 року о 13:46

        Однією з основних цілей сільськогосподарського виробництва є отримання високого врожаю з високою якістю продукції. А відтак, важливу роль відіграє насіннєвий матеріал. Використання якісного насіння є важливим кроком до отримання дружніх сходів і в результаті - високого та якісного врожаю.

        Зміни клімату в сучасних умовах змушують провідні селекційні центри створювати сорти нового покоління з активними адаптивними ознаками. Тож для аграрія, який орієнтується на рослинництво інтенсивного типу, важливо знати передові назви сортів, з якими можна досягнути високих врожаїв.

        При використанні високоякісного сортового насіння у виробництві протягом багатьох років погіршуються його сортові та насіннєві якості в результаті механічного і біологічного засмічення, ураження хворобами і шкідниками, порушення насінницької агротехніки і умов зберігання. Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу та сортових і врожайних якостей насіння всіх рекомендованих до вирощування сортів. Саме тому у насінницькій роботі здійснюються два основних процеси — сортозаміна і сортооновлення.

        Сортозаміна – це повна заміна на виробничих посівах одного старого сорту на інший новий сорт. Як правило, нові сорти істотно перевищують старі по врожайності й інших цінних ознаках. Тому сортозаміну необхідно проводити швидко, протягом одного, максимум двох років. При цьому швидше і повніше використовуємо біологічні й господарські переваги нового сорту та позбавляємось тиску хвороб і шкідників, які супроводжували старий сорт. Одна з причин повільного впровадження нових сортів полягає в тому, що вже в перші роки значна кількість насіння йде на товарні цілі, а не використовується на насіння. По-друге, до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, внесено занадто велику кількість сортів.

        Сортооновлення – це заміна сортового насіння низьких репродукцій, у якого погіршилися сортові й біологічні якості, на насіння того самого сорту, але вищих репродукцій. Сортооновлення в товарних господарствах необхідно проводити базовим насінням (супереліта, еліта) або сертифікованим насінням першої генерації в певні строки, прийняті науково-дослідною установою в зоні її діяльності.

        На території Дніпропетровської області державний нагляд (контроль) у сферах насінництва та охорони прав на сорти рослин здійснюється відділом контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Спеціалісти відділу рекомендують для вчасного проведення сортооновлення суб’єкту господарювання дотримуватися певних правил:

— посів проводити насінням не нижче 2-ї генерації;

— сортооновлення проводити насінням категорії базове (супереліта, еліта), або сертифіковане, але не нижче 1-ї генерації;

— дотримуватись технології вирощування сільськогосподарських культур, особливо на насінницьких ділянках, з метою збереження сортових та посівних якостей насіння.

        Європейський та світовий досвід свідчить про те, що своєчасна сортозаміна і сортооновлення є надійним резервом збільшення виробництва сільськогосподарської продукції. Отже, суб’єктам господарювання необхідно постійно здійснювати впровадження у виробництво високоякісного насіння нових перспективних сортів і високих генерацій, що, в свою чергу, повинно сприяти підвищенню ефективності виробництва та має істотно вплинути на рівень конкурентоспроможності вітчизняного товарного зерна на міжнародному ринку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux