• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Шкільний буфет «Шкільна перерва»

Контроль за організацією харчування в закладах освіти Новомосковського району залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Новомосковського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Враховуючи той факт, що в 2024/2025 навчальному році організація харчування в закладах освіти Новомосковського району лише нещодавно розпочалася, з метою посилення контролю спеціалістами Новомосковського районного управління планується проведення моніторингу (збору інформації) з питань організації харчування в закладах освіти. Враховуючи, що в більшості закладів освіти району харчування організовано за рахунок буфетної продукції, то особлива увага при моніторингових візитах буде направлена на реалізацію буфетної продукції, зокрема на наявність заборонених харчових продуктів, які викладено в додатку 10 Cанітарного регламенту для закладів загальної та середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205, тому варто ще раз нагадати керівникам закладів освіти, що нижчепереліченим продуктам не місце в шкільному буфеті:

  • кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
  • вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
  • м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
  • рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
  • продукти (зокрема снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію або еквівалентної кількості солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту, та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
  • продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (трансжирів);
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
  • непастеризовані соки, соки, до яких додано цукри і підсолоджувачі;
  • рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
  • газовані напої, зокрема солодкі газовані та енергетичні напої;
  • кава та кавові напої;
  • гриби;
  • продукція домашнього виробництва.

Натомість, необхідно включити в асортимент буфетної продукції (згідно з додатком 9 Cанітарного регламенту для закладів загальної та середньої освіти): фрукти, овочі, горішки, бутерброди з вершковим маслом та сиром, хлібо - булочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з сиром, переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням, овочами або фруктами, кисломолочні продукти (йогурт, кефір, сир кисломолочний) без підсолоджувачів, салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання, фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована, напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів.

Новомосковське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує, що збалансоване харчування – запорука здорового способу життя, корисні страви приносять задоволення споживачам, налаштовують на продуктивне та плідне навчання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux