• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Щодо дотримання антитютюнового законодавства та внесення змін до ЗУ «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»

     6 квітня 2023 року на телеканалі «Відкритий» відбулася пресконференція, присвячена дотриманню бездимного законодавства в умовах воєнного часу. Спікерами даного заходу були: начальник відділу контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та державного пробірного контролю управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Ліна Хоменко, завідуючий відділом організаційної роботи та планування КП «Обласний центр громадського здоров’я» ДОР Юрій Корягін, представниця ГО «САМ» Катерина Єременко та координатор всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння» Олег Слабоспицький. У ході пресконференції були висвітлені актуальні питання щодо захисту прав громадян на працю та дозвілля без ризику для здоров’я від тютюнового диму чи нікотинових викидів та викладені результати громадського моніторингу щодо дотримання антитютюнового законодавства, проведеного всеукраїнською кампанією «Молодь вільна від куріння» та центром громадянського представництва «Життя».

     Так, заборону куріння у приміщеннях у м. Дніпрі дотримуються 78%, 22% - порушують вимоги ЗУ «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Серед закладів, які порушують закон: ресторани-9%, кафе-27%, бари-64%.

     Як відомо, з 11 липня 2022 року в Україні набули чинності норми антитютюнового Закону 1978-ІХ, які передбачають заборону куріння тютюнових виробів для нагрівання у визначених законом місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами (куріння яких заборонено з 2012 року). Також норми Закону забороняють курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місця.

     Так, згідно із Законом 1978-ІХ, забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, у приміщеннях закладів харчування, культурного призначення, готелів та аналогічних засобів розміщеннях громадян, гуртожитках, приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, органів державної влади та місцевого самоврядування.

     Також заборона поширюється на приміщення аеропортів, дитячі майданчики, вокзали та станції, зупинки громадського транспорту, місця загального користування у житлових будинках, підземні переходи, ліфти, таксофони, у транспорті загального користування та таксі.

     Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області готове приймати заяви від споживачів щодо порушення їхніх прав на бездимне середовище та захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет, аерозолю тютюнових виробів для нагрівання. Подання заяв та скарг наразі значно спрощено, скаргу на куріння у забороненому Законом місці можна подати в електронний спосіб на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області навіть з мобільного телефону.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux