• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Поради для споживачів насіння овочевих культур та причини низької схожості насіння
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 10 квітня 2023 року о 09:46

     З настанням весни, а часто і заздалегідь, кожен, хто має земельну ділянку, стає споживачем насіння овочевих, квіткових, баштанних культур. І від того, якої якості буде придбане насіння, – такий буде і врожай. На ринку багато підробок і фальсифікованого насіння, розфасованого в яскраві пакетики, яких щорічно продається споживачам мільйони штук. Маркетинговий хід – яскравий пакетик, але не завжди в цих пакетиках якісне насіння. Найчастіше насіння, як правило одного сорту, не сертифіковане, з одного мішка, сумнівної якості, фасують у різні пакетики, разом продають і тонни сміття. Що отримує споживач: невідповідність сорту, зріджені, або й зовсім відсутні, сходи, пересів, а це - втрачені оптимальні строки для посіву і як правило, - недобір урожаю, а ще отримують моральне незадоволення через витрачені кошти, адже ціна на насіння щороку зростає.

     Як вибрати якісне насіння, щоб потім не шкодувати, бути впевненим у його якості? Для цього треба користуватись своїм правом споживача і вимагати у продавців документи про якість насіння.

     Кожна партія насіння для реалізації супроводжується сертифікатом, що засвідчує сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує посівні якості. Необхідно звертати увагу, перш за все, на інформацію, що нанесена на пакеті з фасованим насінням для роздрібної торгівлі, а саме: виробника насіння, фірму, підприємця; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру; сорт, гібрид; масу, г або кількість насінин у пакеті, шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю; документ на насіння (назва, №). Також слід звертати увагу на термін дії документа про якість, який видається строком на дванадцять місяців на насіння овочевих, баштанних, коренеплодів. На насіннєву картоплю – 30 днів. На упаковане насіння овочевих культур у герметичну тару - двадцять чотири місяці, а не декілька років - строк придатності, який вказують на пакетиках. Відповідно до ДСТУ 6006:2008, кожну партію супроводжують документами, які підтверджують гарантію якості насіння, та Довідкою про сортові і посівні якості. Супровідні документи повинні зберігатися на місці здійснення торгівлі та надаватися споживачеві за вимогою.

     Та коли вже придбано насіння у перевіреного постачальника, слід звернути увагу на умови, які суттєво впливають на проростання і розвиток рослин.

     Насіння, що використовується для посіву, повинно мати високі посівні якості (схожість, енергія проростання, чистота, крупність). Але часто у городників з’являється проблема поганої схожості або проростання. Фактори, які впливають на схожість насіння – це температура і вологість.

     З настанням сприятливих умов щодо температури і вологості насіння поглинає воду і при достатньому доступі повітря проростає, формуючи паросток. Першим пробиває шкірку насінини і виступає назовні зародковий корінь, який закріплює нову рослину в ґрунті, постачає її водою і мінеральними речовинами. Перезволоження ґрунту в поєднанні зі зниженою температурою може призвести до загнивання насіння навіть при нормальній глибині посіву. Також на проростання дуже впливає сухість ґрунту в поєднанні з високою температурою.

     Ґрунт це домівка для рослин, де вони отримують їжу і воду, тому він повинен бути родючим. Це висока вологоємність, хороша водопроникність, рихлість і пористість. Грунт не повинен бути токсичним (від внесення високих доз добрив, гербіцидів, агро – отрутохімікатів), мати оптимальну реакцію ґрунтового середовища – нейтральну реакцію для овочевих і квітів і оптимальну забезпеченість поживними речовинами. Наприклад, у щільному ґрунті, через який погано просочується вода, насіння задихається і загниває. А в кислому або лужному ґрунті при проростанні насіння порушується обмін речовин, що також призводить до їхньої загибелі.

     Заглиблення насіння може бути причиною більш пізньої нерівномірної появи сходів, або може привести до несхожості насіння. Глибина посіву повинна бути в 3-4 рази більша за їхню довжину. Також треба звернути увагу на поливи. Рясні поливи холодною водою можуть привести до загибелі насіння, а кірка, що утворилась на поверхні ґрунту в спекотну вітряну погоду, просто вб’є проросле насіння. При посіві насіння на розсаду слід пам’ятати, що відсутність дренажу, який забезпечує відтік вологи, призведе до загнивання насіння. Сухий ґрунт не сприяє надходженню достатньої кількості вологи до насіння, що також призведе до уповільнення набухання, проростання і в кінцевому підсумку – загибелі пророслого насіння.

     Терміни посіву. Своєчасний посів – важлива умова отримання дружніх сходів і хорошого врожаю. Щоб рік був урожайним, висівання кожної культури необхідно проводити в кращі строки і дуже швидко. Відхилення від оптимальних термінів посіву веде до зниження схожості, погіршення росту і розвитку рослин і в кінцевому рахунку – до зменшення врожаю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux