• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Щоб не стали миші на заваді гарним врожаям!
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 15 березня 2021 року о 08:38

        Щоб не стали миші на заваді гарним врожаям!

        Мишоподібні гризуни - це численна група гризунів із класу ссавців. Їх представники належать до різних родин: мишей, хом’якоподібних (полівки), білячих (ховрахи) тощо. Гризуни живляться рослинною їжею, швидко розмножуються, мають велику чисельність малят в одному приплоді. Гризуни завдають значних збитків сільськогосподарському виробництву, а також є переносниками небезпечних захворювань для людей та свійських тварин. Тому їх чисельність треба контролювати, проводячи систематичні обстеження посівів.

       На території нашої області найбільше завдають шкоди полівки. Ці гризуни дуже ненажерливі. Це зумовлено потребою у підтримці температури тіла, яка не є постійною і коливається в межах 30-40 градусів. Тому, наприклад, звичайна полівка за добу поїдає соковитого корму 10-35 % від своєї маси. Розмножуються полівки дуже інтенсивно. Впродовж року дають до десяти приплодів по 5-6 мишенят, а часто – і по 10-13. Постійне збільшення кількості гризунів, особливо в посівах озимих зернових культур, багаторічних трав, ріпаку, може спричинити значне пошкодження, а в підсумку - призвести до значних втрат врожаю. Порогова чисельність гризунів, при досягненні якої слід обов’язково обробляти посіви сільськогосподарських культур у відповідності до економічних порогів шкодочинності, становить 3-5 колоній на гектар.

       Тож сільгоспвиробникам необхідно систематично обстежувати площі озимих зернових, багаторічних трав, молодих садів, ягідників та при виявленні 3-5 і більше колоній на одному гектарі – вживати заходів щодо боротьби з гризунами.

       Згідно з переліком пестицидів, дозволених до використання в Україні, є значна кількість препаратів (родентицидів), зокрема препарати на основі діючої речовини бродіфакум, бромадіолон та флокумафен.  

       Звертаємо вашу увагу, що безпечним для свійських тварин та довкілля є застосування біологічних препаратів.

       Перевагою біологічних препаратів у боротьбі з мишоподібними гризунами є те, що вони мають вибіркову патогенність, тобто знищують тільки мишоподібних гризунів. Загибель колоній настає за рахунок перезараження (епізоотії) мишоподібних гризунів. У мишоподібних гризунів не виникає імунітет до принади, на відміну від застосування хімічних препаратів. Біопрепарати не шкідливі для людей, теплокровних тварин, птахів, риб, не накопичуються в рослинах та не забруднюють навколишнього середовища.

       Наголошуємо! Необхідно купувати препарати тільки у спеціалізованих місцях продажу  пестицидів або в офіційних дистриб’юторів. Роботи  із  застосування пестицидів проводити відповідно до норм чинного законодавства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux