• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Семінар для закладів освіти Могилівської сільської ради

Дніпровським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено семінарське заняття з керівниками, медичними сестрами, кухарями, комірниками закладів загальної середньої освіти Могилівської сільської ради на тему «Планування та організація харчування у закладі загальної середньої освіти у період дії воєнного стану».

Семінарське заняття провели Тарасенко Валентина та Хохотва Світлана - фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Дніпровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

У ході заняття розглянуто такі питання:

  • Особливості організації харчування у закладі загальної середньої освіти у період дії воєнного стану.
  • Розподіл обов’язків у процесі планування, організації харчування у закладі загальної середньої освіти.
  • Вимоги до харчових продуктів, призначених для продажу дітям та підліткам у буфетах, розміщених у закладах загальної середньої освіти.
  • Вимоги до облаштування харчоблоку у закладі загальної середньої освіти.
  • Умови та заходи щодо постачання, приймання та зберігання продуктів харчування.
  • Ведення облікової документації з контролю за організацією харчування.

Під час занять учасники отримали відповіді на такі питання:

які вимоги харчового законодавства до організації харчування в закладах освіти;

з якими нормативними актами у сфері безпечності харчових продуктів необхідно ознайомитися;

як правильно організувати та вести документацію;

які особливості застосування принципів НАССР у закладах освіти;

програми-передумови (гігієнічні вимоги) – як впровадити і хто за що відповідає.

Учасники семінару обговорили нагальні питання, що виникли у процесі їхньої професійної діяльності та в ході семінарського заняття.

Нагадуємо, Кабінет Міністрів України Розпорядженням від 27 жовтня 2023 №990 схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затверджено операційний план заходів з реалізації у 2023-2024 роках Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.

У Плані заходів, зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:

достатність фінансового ресурсу у замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування;

відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх процесів;

забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування;

свідоме обрання українцями здорового харчування.

Починаючи з 2020 року, питання реформи системи шкільного харчування винесено на державний рівень. З ініціативи першої леді України Олени Зеленської на основі проєкту «Нове шкільне харчування» створена робоча група, завданням якої стало повне оновлення системи шкільного харчування. До групи увійшли фахівці Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, Державної аудиторської служби, експерти ЮНІСЕФ, а також ідеолог проєкту зі змін культури харчування Євген Клопотенко та його команда.

У січні 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, а Норми та порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку почали діяти з 24 березня 2021 року.

У рамках робочої групи (до складу якої увійшли Маргарита Малишева та Людмила Петишко - спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області) розроблено нове чотиритижневе примірне меню та технологічна документація на 160 страв з урахуванням нових норм та вимог чинного законодавства. До команди експертів долучилися технологи з Національного університету харчових технологій, які розробили єдиний шаблон технологічної карти для всіх страв. На початку серпня 2021 року меню було затверджено Інститутом громадського здоров'я НАМН України ім. Марзєєва та Держпродспоживслужбою України.

Під час дії воєнного стану частина закладів дошкільної освіти, у яких облаштоване укриття, функціонують за змішаною формою навчально-виховного процесу. Кратність харчування визначається з урахуванням режиму роботи. Якщо тривалість перебування у закладі становить більше чотирьох годин, то діти обов’язково забезпечуються харчуванням.

Спільним наказом Департаменту освіти Дніпропетровської обласної державної адміністрації та Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 09.08.2023 № 408/0/212-23/387-ОД затверджено Методичні рекомендації з організації харчування дітей в закладах освіти в період дії воєнного стану.

У закладах загальної середньої освіти для здобувачів освіти 1-11 класів, незалежно від навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання), повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування.

Залежно від типу закладу режим (кратність) харчування може організовуватися:

- одноразово - сніданок;

- дворазово - сніданок та обід;

- триразово - сніданок, обід та підвечірок або вечеря;

- чотириразово - сніданок, обід, підвечірок, вечеря;

- п’ятиразово - сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux