• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Санепідситуація по області.Заходи з ліквідації наслідків руйнування Каховської ГЕС

     У поточному році по Дніпропетровській області зареєстровано:

* 3 випадки отруєння дикорослими грибами;

* спалах сальмонельозу (постраждало 13 осіб, зокрема 5 дітей);

* 2 спалахи гострої кишкової інфекції (постраждало 9 осіб, зокрема 4 дітей);

* 3 випадки захворювання на ботулізм.

     На території Дніпропетровської області епідемічні ускладнення, а саме спалахи гострих кишкових інфекцій, харчові та нехарчові отруєння, у зоні надзвичайної ситуації, спричиненої руйнуванням греблі Каховської ГЕС, не зареєстровані.

     Спалахи інфекційних хвороб, випадки підозр на холеру в Дніпропетровській області не зареєстровані. Показники інфекційної захворюваності відповідають сезонним рівням та не перевищують середні показники.
У 4 пробах прісної води водоймищ виділено холероподібний вібріон, який не викликає захворювання на холеру, але може бути причиною інших кишкових розладів (вода річки Дніпра у межах м.Дніпра; вода річки Кільчені у районі м.Підгородного; вода річки Ревун у районі смт Червоногригорівка Нікопольського району).
     Держпродспоживслужба області продовжує вживати заходи з ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС, зокрема у частині забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, посилення контролю за станом водних об’єктів, продуктів харчування на території області, контролю якості та безпечності питної води на водопроводах з Каховського водосховища, у резервних джерелах водопостачання, у пунктах роздачі питної води тощо.

     Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області перебувають у постійній взаємодії з органами місцевого самоврядування, Національної поліції, постачальниками питної води та ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

     У порядку щоденного моніторингу якості та безпечності питної води, що подається населенню області, за минулий тиждень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» досліджено 187 проб питної води:

*за результатами мікробіологічних досліджень усі проби відповідають нормативам, збудники інфекційних захворювань не виявлялись;

*за результатами фізико-хімічних досліджень, 129 проб - з відхиленням від нормативів, але значення цих показників є сталими протягом багатьох років, без аномальних змін.

     Наразі питна вода за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками у м.Дніпрі та Дніпропетровській області залишається безпечною для споживання населенням.

     На територіях області, що постраждали внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, наразі тривають заходи із відновлення водопостачання населенню. У м.Кривому Розі вживаються заходи щодо тимчасового обмеження рівня водоспоживання шляхом зниження тиску у системі централізованого водопостачання, водоподача здійснюється за графіком.

     У громадах Криворізького району питання вирішується за рахунок підвезення води або забезпечення водопостачання за графіком. Нікополь та прилеглі населені пункти забезпечені централізованим водопостачанням. У Покровській територіальній громаді та Марганці централізована вода використовується лише для технічних потреб. Додатково у Марганці працює 71 пункт видачі води, також діють 8 свердловин.

     Спеціалістами Держпродспоживслужби постійно здійснюється контроль за станом питного водопостачання, продовжується моніторинг санітарно-епідемічних вимог у пунктах видачі води, збір інформації щодо забезпечення мешканців громад питною водою.

     У Нікопольському районі облаштували 12 громадських колодязів та 21 артезіанську свердловину, щоб мешканці мали постійний доступ до води. Але, слід зазначити, що вода використовується тільки для технічних потреб, для питних потреб її вживати заборонено! Про що неодноразово інформується населення.

     Спеціалістами Держпродспоживслужби посилена роз’яснювальна робота серед населення Нікопольського району щодо ризиків вживання забрудненої води та правил облаштування й використання індивідуальних колодязів, а саме: до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування направлено 7 інформаційних листів для розміщення на офіційних сайтах громад.

     До того, як все відновиться, люди отримують воду з пунктів видачі. На сьогодні продовжують функціонувати 125 пунктів видачі води: це і технічна, і питна вода. А також населення району отримує бутильовану питну воду.

     Протягом звітного періоду спеціалістами Нікопольського районного управління Держпродспоживслужби здійснено 39 моніторингових обстежень пунктів видачі води та проведено 357 роз’яснювальних бесід серед населення у місцях видачі води щодо безпечного споживання води.

     Окрім питного водопостачання, триває лабораторний контроль за водою відкритих водоймищ. За минулий тиждень лабораторіями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на території області проведено 35 досліджень води водоймищ на мікробіологічні показники, встановлено відхилення за індексом ЛКП у р. Дніпрі та Кам’янському водосховищі (перевищення більш як у 4 рази) та в р.Самарі (перевищення від норми у 48 разів). За фізико-хімічними показниками проведено 65 досліджень води водоймищ, з яких 20,0% не відповідають нормативам сухим залишком, хлоридами, сульфатами у воді р.Самари та річки Вовчої в межах м.Павлограда. Інформація щодо результатів моніторингових досліджень води водоймищ у місцях масового відпочинку населення області надається до органів влади і місцевого самоврядування для вжиття відповідних заходів.

     З метою ліквідації наслідків, уникнення екоциду, недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення на Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області покладено завдання щодо здійснення посиленого державного та ветеринарно-санітарного контролю у частині безпечності харчових продуктів, зокрема реалізації риби та морепродуктів на агропродовольчих ринках Дніпропетровської області з подальшим вжиттям дієвих заходів у межах повноважень та чинного законодавства.

     Посилено контроль за продовольчими ринками щодо недопущення реалізації риби без наявності документів, що свідчать про її якість та безпеку, також проводяться комплексні перевірки місць несанкціонованої торгівлі щодо реалізації харчових продуктів, зокрема риби.

     З метою встановлення та заборони місць функціонування несанкціонованої торгівлі водними біоресурсами Держпродспоживслужбою ініційовано та створено 53 комісії при органах місцевого самоврядування. Представниками Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області комісійно (спільно з представниками Національної поліції) вжито заходи щодо недопущення несанкціонованої торгівлі водними біоресурсами у 251 місці на території Дніпропетровської області. Також спеціалістами Держпродспоживслужби комісійно обстежено 227 агропродовольчих ринків Дніпропетровської області.

     У ході комісійного контролю за місцями несанкціонованої торгівлі та діяльністю агропродовольчих ринків протягом 2,5 місяця працівниками Національної поліції в Дніпропетровській області складено 97 адміністративних протоколів, зокрема 7 протоколів за ст.152 КУпАП та 90 протоколів за ст. 160 КУпАП.

     Проведена така роз’яснювальна робота серед населення: 1773 бесіди, опубліковано 81 статтю на офіційних сторінках соцмереж, розповсюджено 3280 пам’яток.

     Про санепідситуацію по області та заходи Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з ліквідації наслідків руйнування греблі Каховської ГЕС повідомила головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Маргарита Малишева під час брифінгу на Медіаплатформі Дніпропетровської обласної військової адміністрації та пресконференцій на у ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».

https://adm.dp.gov.ua/news/majzhe-290-prob-pitnoyi-ta-richkovoyi-vodi-v-oblasti-provodyat-shchotizhnevij-monitoring

https://osn.com.ua/news/society/suvoriy-kontrol-za-obigom-ribi-derzhprodspozhivsluzhba-aktivno-slidku-za-obigom-produktiv-kharchuvan.htm

https://most-dnepr.info/news/society/212105_likvidatsiya_naslidkiv_pidrivu.htm

https://most-dnepr.info/news/society/212093_epidemiologichna_situatsiya.htm

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux