• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Роз’яснення щодо проведення державного та внутрішньогосподарського насіннєвого контролю
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 17 червня 2024 року о 16:06

Ведення сучасного насінництва в Україні ґрунтується на суворому дотриманні вимог, передбачених у державних і міждержавних стандартах на сортові й посівні якості насіння, на методах визначення посівних якостей насіння та порядку інспектування сортових посівів. Чітке дотримання вимог державного та внутрішньогосподарського контролю забезпечить гарантовано високу якість насіння. Насіннєвий контроль – це система заходів контролю за якістю насіння сільськогосподарських культур. Завдання насінництва полягає не тільки в розмноженні сортового насіння, а й у збереженні його високих сортових і посівних якостей. Тому в процесі розмноження насіння здійснюється постійний насіннєвий контроль. Державний нагляд ( контроль) здійснює в межах своїх повноважень відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області й полягає у виявленні та запобіганні порушенням вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва; дотриманні вимог, передбачених статтею 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», який розроблений та доповнений поправками з урахуванням міжнародних стандартів аналізу насіння, прийнятих на Конгресі Міжнародної асоціації з насіннєвого контролю (ISTA), згідно з яким суб’єкти насінництва та розсадництва зобов’язані:

додержуватися технологічних і методичних вимог у сфері насінництва та розсадництва щодо збереження сортових якостей, біологічних і урожайних властивостей сорту та посівних якостей насіння та садивного матеріалу;

вести щодо кожного сорту насінницьку документацію за встановленими формами і зберігати її протягом трьох років;

здійснювати внутрішньогосподарський контроль за виробництвом та обігом насіння та садивного матеріалу;

у разі створення базових маточних насаджень формувати їх вихідним садивним матеріалом багаторічних рослин, отриманих від базових розсадників. Внутрішньогосподарський контроль проводиться безпосередньо в господарствах.

Мета внутрішньогосподарського контролю – усунення причин, які призводять до сортового засмічення, зниження якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення, складування, зберігання та транспортування. Контроль передбачає дотримання правил розмноження сортового насіння, ведення документацій у межах господарства та включає такі етапи:

внутрішньогосподарський контроль при вирощуванні насіння;

внутрішньогосподарський контроль при збиранні та доробці насіння;

внутрішньогосподарський контроль при зберіганні насіння.

Внутрішньогосподарський контроль здійснюється агрономічним персоналом і керівниками господарств, фермерами та іншими господарствами, які вирощують або заготовляють насіння. Кожне господарство повинно гарантувати відповідність сортових і посівних якостей насіння показникам, зазначеним у документах. Останнім часом насінництво, як важлива складова ринку, розвивається потужними темпами. Попит на високоякісне та високопродуктивне насіння зростає, а контроль за його виробництвом стає більш жорсткішим. Дотримання вимог Закону України «Про насіння і садивний матеріал» в частині насіннєвого контролю забезпечить розмноження якісного насіння, збереже його високі сортові й посівні якості та збільшить урожайність насіння.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux