• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Різниця між традиційною та ризик-орієнтованою системою контролю за безпечністю харчових продуктів

     Підхід до контролю на основі ризиків змінює філософію поглядів виробника та контролюючих органів на безпечність харчових продуктів: не держава, а виробник безпосередньо несе відповідальність за харчові продукти; виховання партнерства між виробником, контролюючими органами та споживачами; превентивний контроль, а не коригувальні дії; частота контролю операторів ринку залежить від категоризації ризиків.

     Ризик-орієнтована система контролю харчових продуктів у світі спрямована на: фактори ризику - точки виробничого ланцюга або процесів, які становлять найбільший ризик; ідентифікацію та характеристику небезпечних факторів; мінімізацію витрат для виробника харчових продуктів за рахунок оптимізації та ефективності перевірок; підтримання профілактичних заходів як пріоритетних порівняно з реактивним підходом.

     За такого підходу кожна особа в харчовому ланцюзі (виробник сировини, експедитор, переробник, роздрібний продавець тощо) несе відповідальність за безпечність харчових продуктів. Державні органи контролю слідкують за тим, чи зацікавлені сторони беруть на себе відповідальність, та здійснюють фокусний контроль за небезпеками, які становлять найбільші ризики (фактори ризику). Процедури та механізми щодо організації офіційних заходів контролю регламентує Директива (ЄС) 882/2004.

     Процедури перевірки оператора ринку на основі оцінки ризиків та належної гігієнічної практики охоплюють: аналіз адекватності програм-передумов (Pre-requisite programme) та процедур санітарного контролю (SOPs - стандартні операційні процедури, SSOPs

- стандартні санітарні операційні процедури), необхідних для створення підґрунтя системи НАССР, дотримання особистої гігієни, навчальних програм, програм Pest-контролю, системи управління виробництвом (прозорість та послідовність), вивчення скарг та звернень споживачів, перевірку ефективності планів НАССР (аналіз критичних контрольних точок), документування дій, процедури простежуваності та плани відкликання продукції, визначення профілю та величини ризику підприємства.

 

Порівняння двох систем 


Традиційна інспекція харчових продуктів

Ризик-орієнтована інспекція харчових продуктів


Зосереджена на визначення відповідності правилам переробними підприємствами (можуть чи не можуть бути актуалізованими).


Ефективність цього методу інспекції залежить від часу, який доступний інспектору для перевірки об’єкту і продуктів фізично.



Метод є коригуючим. Немає ніяких гарантій, що після такого виду перевірки не буде повторення порушення.


Інспекція фокусується на факторах ризику, які можуть спричинити хвороби харчового походження.


Інспектор буде краще використовувати його/її час, виділений кожному підприємству, без перегляду існуючих невідповідностей і порушень правил.


Інспекція буде ризик-орієнтованою і виконуватиме свою кінцеву мету – захист споживачів. Зразки продуктів будуть зібрані та проаналізовані тільки для верифікації, а не як засіб забезпечення безпечності продукції.





     Ризик-орієнтована система інспектування харчових продуктів має значні переваги над традиційними методами контролю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux