• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Результати контролю водопостачання спеціалістами Кам’янського районного управління

     Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області на виконання Доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 22.06.2022 №15641/1/1-22, рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30.07.2021 «Про стан водних ресурсів України», введеного в дію Указом Президента від 13.08.2021 № 357, інформує.

     Суб’єктами господарювання, які надають послуги з водопостачання населенню на території Кам’янського району, забезпечено здійснення виробничого контролю якості питної води та надання результатів виробничого контролю для аналізу спеціалістам управління.

     Так, протягом 2023 року відомчими лабораторіями підприємств досліджено 3449 проб питної води на мікробіологічні показники, 47274 проби - на фізико-хімічні показники та 64 проби - на радіологічні показники. Проби води досліджені з метою визначення відповідності вимогам Державних санітарних правил і норм 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» й Державних санітарних правил і норм «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру», затверджених наказом МОЗ від 22.04.2022 № 683.

     Згідно з отриманими результатами, у 209 досліджених пробах питної води виявлено відхилення від вимог нормативних документів за фізико-хімічними показниками (смак, присмак, забарвленість, каламутність), що, ймовірно, пов’язано з весняним водопіллям та підтопленням деяких територій району.

     За ініціативою Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області розпочата робота з комісійного обстеження стану підприємств, які надають послуги з водопостачання. Проведено комісійне обстеження водопровідних очисних споруд (насосно-фільтрувальної станції) Комунального підприємства П'ятихатської міської ради «ЖИТЛОКОМПЛЕКС». За результатами обстеження встановлено, що технічний стан насосно-фільтрувальної станції є незадовільним, комісією складено відповідний акт.

     З метою недопущення виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з аварійним станом водопровідних очисних споруд, можливим витоком хлору, комісією вирішено ініціювати питання щодо включення зазначеного об’єкта до переліку першочергових об’єктів, які потребують негайної реконструкції або нового будівництва у рамках урядової цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки, Програми соціально-економічного розвитку Дніпропетровської області на 2023-2025 роки або Програми комплексного відновлення Дніпропетровської області на 2023-2025 роки.

     Також у результаті комісійного обстеження визначені першочергові заходи щодо ремонту, оновлення обладнання та технічного обслуговування, про що складено відповідний акт обстеження технічного стану водопровідних очисних споруд.

     З метою профілактики виникнення та поширення захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі, спеціалісти Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області беруть активну участь у профілактичних планових комісійних заходах з промивання та дезінфекції резервуарів чистої води, дезінфекції водопровідних мереж, заміні фільтруючої завантаження очисних споруд (Комунальне підприємство Дніпропетровської обласної ради «АУЛЬСЬКИЙ ВОДОВІД», філія «ВІЛЬНОГІРСЬКИЙ ГІРНИЧО-МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМБІНАТ»).

     Зважаючи на вищевикладене, на період воєнного стану, враховуючи нестабільність та можливість виникнення різних непередбачуваних та надзвичайних ситуацій, зокрема і в системах водопостачання, спеціалісти Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендують населенню вживати лише кип’ячену або питну доочищену фасовану воду промислового виготовлення, у зв’язку з чим з населенням постійно проводиться санітарно-профілактична робота, інформування відповідних суб’єктів господарювання та органів місцевого самоврядування.

     Дане питання перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux