• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Рекомендації при виборі садивного матеріалу
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 03 березня 2021 року о 16:02

     З приходом весни зростає попит на садивний матеріал плодових культур. Для того, щоб вберегти свій майбутній врожай від різних несподіванок, відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва надає декілька порад щодо придбання саджанців.

     Традиційно споживачі звертаються за посадковим матеріалом до реалізаторів на ринках чи інших місцях його продажу. Досвідчені – до розсадників, в яких вирощуються сертифіковані безвірусні підщепи і дерева.

     Для попередження придбання фальсифікованого садивного матеріалу, Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертає увагу споживачів на необхідність дотримання певних правил під час вибору садивного матеріалу.

     Перед купівлею слід перевірити, чи виробник садивного матеріалу включений до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Таким чином, можна відслідкувати інформацію про сорти, які суб’єкт має право розмножувати, та інші дані.

     Купуючи садивний матеріал у розплідниках, які не внесені до Державного реєстру, споживач наражається на небезпеку, що в таких розсадниках не проводилась апробація маточних насаджень та садивного матеріалу, не проводились лабораторні дослідження на наявність вірусних та вірусоподібних патогенів та, при необхідності, генетичне визначення відповідності сорту. Такий садивний матеріал немає Сертифікатів і, відповідно, невідомі його сортові та товарні якості. Купивши такий саджанець, покупець не тільки не може бути впевнений у відповідності його заявленому сорту, але й може занести у свій сад різні вірусні, бактеріальні та грибкові захворювання, яких потім важко позбутись.

     У Законі України «Про насіння і садивний матеріал» зазначено, що партія садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватись Сертифікатами, які засвідчують про сортові та товарні якості садивного матеріалу. Ці документи повинні зберігатися на місці здійснення торгівлі та надаватися за першою вимогою. Усі видані та отримані офіційно Сертифікати можна перевірити у відкритому Реєстрі сертифікатів.

     Згідно зі ст. 20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», існують такі вимоги до ввезення садивного матеріалу:

1. Сорт занесено до Реєстру сортів рослин України.

2. Ввезення на територію України та вивезення за її межі зразків садивного матеріалу сортів рослин, не включених до Реєстру сортів рослин України, можуть здійснюватися для селекційних, дослідних робіт і експонування суб’єктами господарювання на основі підтвердження, виданого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) над насінництвом та розсадництвом.

3. Наявність Сертифіката країни - експортера.

     Наявність сертифікатів означає, що придбані саджанці є оригінального сорту. Це гарантія постачальника та виробника садивного матеріалу для того, хто закладає сад.

     Під час імпорту насіння на територію України визнаються документи про якість насіння та/або садивного матеріалу країн - експортерів, з якими Україна уклала відповідну угоду, з їх подальшим переоформленням на сертифікати згідно із законодавством.

     Переоформлення документів про якість садивного матеріалу країн-експортерів і реєстрація сертифікатів, переоформлених згідно із законодавством, з подальшим внесенням до Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал здійснюється органом із сертифікації або його підрозділом за місцем діяльності юридичної особи або фізичної особи-підприємця, яка імпортує садивний матеріал.

     Зверніть увагу, що, відповідно до статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», використання для посадки садивного матеріалу, що не має відповідного сертифікату, забороняється. Якісний садивний матеріал є запорукою отримання здорових багаторічних насаджень та високих врожаїв.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux