• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Доглянутий сад - рясний та якісний врожай
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 03 березня 2021 року о 16:04

       Вже протягом декількох років тепла безсніжна зима  дивує багатьох. Несподівані зміни погоди і температурні рекорди плутають не тільки фермерів, садівників і городників, а й рослини.

       Через великий  перепад температур іноді  в садах чується  тріск - це від холоду розтріскується кора дерев, на ній з'являються морозобійні тріщини. Це відбувається через те, що вдень стовбури сильно нагріваються, а вночі швидко охолоджуються. Через морозобоїни в тканини дерева навесні при потеплінні проникають спори грибів і викликають ураження кори і серцевини стовбурів дерев та утворення гнилі. Для оберігання дерев від морозобійних тріщин фахівці рекомендують у садах завчасно перевірити (рано навесні, можна навіть у лютому), чи не змилася побілка штамбів і розвилок основних гілок, яку провели восени, і, при необхідності, її відновити (обмазати вапняним молоком або водоемульсійною фарбою). Роблять це при температурі не нижче -5 ° С. Тепла зима трохи зміщує терміни обрізки плодових рослин, але в садових роботах варто все ж враховувати можливість весняних похолодань. У такому разі, в лютому варто виконати санітарну обрізку плодового саду.  Якщо погодні умови будуть сприятливими, то  наприкінці місяця можна починати  формувати крону зерняткових плодових дерев.

       Обрізування дерев  і спалювання уражених гілок теж сприяють поліпшенню фітосанітарного стану насаджень, зменшенню кількості зимуючих стадій шкідників і збудників хвороб, зокрема жука яблуневого квіткоїда, кліщів, яйцекладок шовкопрядів, листовійок, попелиць, гусениць яблуневої горностаєвої молі, яблуневої плодожерки, червиці в'їдливої, збудників борошнистої роси, парші та інших, що зимують у тріщинах штамбів або під корою.

       Профілактична санітарна обрізка саду полягає у знищенні всіх ознак грибкових хвороб і шкідників. Обов'язково  необхідно позбутися муміфікованих плодів, а також гніздівель і яйцекладок шкідливих комах.

       Для поліпшення якості й кількості майбутнього врожаю весняна обробка дерев проводиться в 4 етапи. Зазвичай  обприскування  необхідно  розпочинати  з приходом стійкого тепла. Для якісної обробки слід орієнтуватися на  основні чинники: тепла погода без опадів, відсутність холодів в нічний час та фазу розвитку культури.

       Першу обробку плодових та ягідних насаджень проводять  до розпускання бруньок, коли середньодобова температура повітря сягне +5°С. Сучасний засіб для боротьби із зимуючими  стадіями шкідників - препарат «30В»  ( індустріальна олія) - 600-800 мл на 10 л води. Це вітчизняний препарат, який, покриваючи тонким шаром олійної плівки поверхню кори гілок та штамбу, не дає дихати шкідникам, що перезимували - вони задихаються та гинуть.

       Другу обробку  слід провести при масовому розпусканні бруньок, як проти шкідників, так і проти хвороб, 3%-ю бордоською рідиною або одним із замінників. До робочого розчину фунгіцидів потрібно додати один  із  дозволених інсектицидів.

       Третя обробка проводиться по рожевому бутоні ( фаза утворення суцвіть): обприскують дерева проти гусені, що відроджується, листокруток, жуків-довгоносиків, попелиць, несправжніх гусениць пильщиків, молей, личинок щитівок та несправжніх щитівок, а також проти збудників хвороб. У цей період пестицидами обробляють усі сорти різних строків дозрівання всіх плодових культур. Обприскують  робочим розчином  фунгіциду та інсектициду.

       Після цвітіння проводять обприскування проти гусениць, які пошкоджують листя, попелиць,щитівок,медяниць, кліщів та хвороб препаратами згідно з переліком препаратів.

       Обробка саду навесні від шкідників і хвороб - справа  трудомістка і витратна, але воно того варте. Якщо правильно проводити всі етапи, чітко виконувати всі інструкції, враховуючи особливості культур,  - результат не забариться. Ваша  кропітка праця незабаром буде нагороджена якісним урожаєм.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux