На виконання спільного наказу департаменту освіти і науки облдержадміністрації та Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області щодо організації харчування дітей в закладах освіти області у період дії воєнного стану, з метою дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), проведено 04.12.2023 онлайн Zoom конференцію навчально-практичний семінар для керівників органів управління освітою та закладів освіти з питань організації харчування та впровадження системи НАССР в закладах освіти.
Під час проведення семінару були розглянуті наступні питання:
1.Контроль за дотриманням вимог у сфері санітарного та епідемічного благополуччя в закладах освіти Дніпропетровської області.
2.Вимоги до організації харчування та складання меню в закладах освіти.
3.Впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР в закладах освіти. Дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.
В ході проведення заходу Головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Руслана Дорошенко, звернула увагу на те, що постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 регламентовано різні способи організації харчування: аутсорсинг (передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти); кейтеринг (передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування); приготування та реалізація готових страв закладом освіти самостійно.
Незалежно від способу організації харчування, з метою дотримання принципів планування та механізму організації харчування відповідно до постанови КМУ від 24.03.2021 № 305, примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету для здобувачів освіти дозволено використовувати після погодження з територіальними органами Держпродспоживслужби.
Детальну увагу приділено питанню впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР в закладах освіти.
Головна спеціалістка управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Олена Лукацька ознайомила слухачів з вимогами Методичних настанов щодо розроблення, впровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках системи НАССР в закладах освіти та повідомила про затвердження оновлених гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах освіти.
Під час навчання доповідачами були надані конкретні відповіді на численні питання освітян щодо організації харчування та впровадження системи НАССР в закладах освіти.