Профілактика гострих кишкових інфекцій влітку


Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.

      Улітку зазвичай зростає ризик захворювань на гострі кишкові інфекції. Це пов’язано зі сприятливими погодними умовами для розмноження мікроорганізмів у довкіллі, воді та продуктах харчування.

     Збудниками кишкових інфекцій є різні групи бактерій (шигели, сальмонели, стафілококи), віруси (ротавіруси, ентеровіруси), а також гельмінти, які можуть потрапляти в організм людини з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Потрапляючи до травного тракту, вони викликають нудоту, блювоту, біль у животі, підвищення температури тіла, гостру діарею і, як наслідок, — зневоднення організму. Захворювання розвивається за 6-48 годин, але може мати і більш тривалий інкубаційний період.

     Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:

  • недотримання технології приготування страв;
  • порушення  умов та термінів зберігання сировини та готової їжі;
  • вживання неякісних харчових продуктів;
  • недотримання правил особистої гігієни.

     Заходи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій:

  • не купувати продукти харчування у невідомих осіб, на стихійних ринках;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності;
  • під час приготування їжі піддавати продукти належній термічній обробці, передусім це стосується м’яса, риби, молочних продуктів;
  • ретельно мити фрукти та овочі, особливо перед вживанням їх у сирому вигляді;
  • для обробки сирих та готових продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки);
  • тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • для приготування їжі використовувати безпечну питну воду;
  • продукти, що швидко псуються, зберігати у холодильнику;
  • дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • не купатися в непроточних водоймах, у невстановлених місцях, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • вживати заходи з запобігання проникненню комах, тварин, гризунів до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.

     Дотримання цих простих правил допоможе попередити гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Бережіть себе та своїх близьких людей!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux