Криворізьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертає увагу!
У теплу пору року зростає загроза поширення гострих кишкових інфекцій, які можуть призвести до серйозних ускладнень. Зазвичай кишкові інфекції викликають бактерії чи віруси.
Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.
Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування та приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки.
Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному через забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.
При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки тощо).
Щоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їхнього повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують особливих температурних умов зберігання);
не готувати багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо). При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.
не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.
При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
На сьогодні спеціалістами Криворізького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області спільно з представниками Національної поліції та органів місцевого самоврядування комісійно обстежено ймовірні точки стихійної торгівлі на територіях Широківської, Карпівської, Вакулівської, Грушівської, Нивотрудівської, Девладівської, Глеюватської, Лозуватської, Новопільської, Софіївської, Зеленодольської, Апостолівської ОТГ Криворізького району - всього 59 населених пунктів. Складено 5 протоколів про адміністративні правопорушення за реалізацію продукції у невстановлених місцях. Проведена роз’яснювальна робота серед населення зазначених ОТГ стосовно наслідків вживання продукції невідомого походження, сумнівної якості, профілактики інфекційної захворюваності та харчових отруєнь (278 бесід).