Профілактична робота з питань запобігання харчовим отруєнням та необхідності державної реєстрації закладів громадського харчування


З метою попередження виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій, ботулізму, а також забезпечення епідемічного благополуччя населення  спеціалістами Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено роз’яснювальну профілактичну роботу серед суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері обігу харчових продуктів, зокрема в закладах громадського харчування та торговельній мережі.

Під час проведення бесід акцентовано увагу на дотриманні таких вимог:

- забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов при транспортуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів;

- недопущення обігу харчової продукції домашнього виготовлення без проходження відповідної ветеринарно-санітарної експертизи;

- суворе дотримання температурних режимів зберігання швидкопсувних продуктів;

- регулярне прибирання та проведення дезінфекційних заходів у виробничих та допоміжних приміщеннях.

Окрему увагу приділено питанням профілактики ботулізму. Наголошено на неприпустимості вживання консервованих продуктів невідомого походження, ознаках можливого ботулотоксикозу та необхідності негайного звернення до медичних закладів у разі підозри на отруєння.

Крім того, суб’єктам господарювання надано роз’яснення щодо обов’язковості державної реєстрації потужностей відповідно до вимог чинного законодавства України. Зазначено, що здійснення діяльності без реєстрації є порушенням, яке несе потенційну загрозу для здоров’я та життя споживачів, та доведено до їхнього відома такі вимоги.

На виконання наказу Мінагрополітики від 15 лютого 2024 р. № 431 "Порядок ведення державного реєстру операторів ринку та їхніх потужностей", зареєстрованого в Мін'юсті 04 квітня 2024 року за № 502/41847, здійснюється державна реєстрація потужностей.

         Так, відповідно до статті 25 Закону України № 771/97 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон), оператор ринку харчових продуктів, який провадить діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу згідно з даним Законом, має зареєструвати свою потужність.


Основні положення статті 25:

  • Державна реєстрація:

Підлягають державній реєстрації потужності, на які не потрібен експлуатаційний дозвіл, тобто такі, що не виробляють небезпечні або високого ризику харчові продукти.

  • Орган реєстрації:

Реєстрацію проводить територіальний орган Держпродспоживслужби.

  • Заява:

Оператор ринку подає заяву про реєстрацію не пізніше ніж за 10 днів до початку роботи потужності, в якій зазначаються необхідні дані про потужність та її діяльність.

  • Безоплатна реєстрація:

Реєстрація здійснюється на безоплатній основі.

  • Реєстр потужностей:

Держпродспоживслужба веде реєстр потужностей операторів ринку.

  • Мовчазна згода:

Якщо протягом 15 робочих днів Держпродспоживслужба не відмовила в реєстрації, оператор має право розпочати роботу.

  • Реєстрація за ініціативою:

Якщо під час перевірки виявлено незареєстровану потужність, Держпродспоживслужба може зареєструвати її за власною ініціативою.


Таким чином реєструвати потужність потрібно: 

операторам ринку, суб’єктам господарювання, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом (виробництво та вирощування продукції, зокрема збір урожаю, доїння, розведення тварин), або транспортування, зберігання, продаж харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10°C, залишаючись придатними для споживання людиною.

Також цей обов’язок поширюється: 

  • на заклади харчування (їдальні, кафе, ресторани, харчоблоки, кіоски зі «швидкою» їжею, бари, кав’ярні, куточки з кавою тощо);
  • на потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження (млини, олійниці тощо)
  • на заклади роздрібної торгівлі (магазини, супермаркети, торгові павільйони, кіоски тощо);
  • пасіки та інші об’єкти.


Водночас варто зазначити: оператори ринку, суб’єкти господарювання, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, для початку роботи закладу отримують експлуатаційний дозвіл (ч.1. ст. 23 Закону).


Застереження

 

         За роботу без державної реєстрації передбачено адміністративну відповідальність. Згідно ч.1 п.2 ст.65 Закону 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», виробництво та/або обіг харчових продуктів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом,  тягне за собою накладення штрафу

- на юридичних осіб - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат;

- на фізичних осіб – підприємців  -  у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат.

 

Для спрощення процесу реєстрації суб’єктам господарювання, фізичним особам наголошено, що їм не обов’язково звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області у м. Дніпрі, а можна свою заяву зареєструвати у відділі безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за адресою територіального підрозділу або надіслати сканкопію заяви з підписом на e-mail: info@dp.dpss.gov.ua

Профілактична та інформаційно-роз’яснювальна робота триває й надалі та спрямована на підвищення рівня обізнаності операторів ринку і дотримання ними встановлених санітарно-епідеміологічних вимог.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux