• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Про затвердження норм та Порядку організації дитячого харчування

     Уряд ухвалив нові норми організації харчування у школах та дитсадках, які 06.04.2021 опублікувано на сайті Кабміну. Постанова Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (надалі – Постанова) набирає чинності з дня її опублікування, крім окремих пунктів, що набирають чинності з 01.09.2021.

     Постановою внесено ряд змін до організації харчування в закладах освіти, оздоровлення та відпочинку. Зокрема, розтлумачуються сучасні підходи до організації харчування, на кшталт аутсорсингу та кейтерингу, вводиться поняття примірного чотиритижневого меню.

     Крім того, організація харчування передбачає визначення режиму, способу, форми та графіка харчування відповідно до особливостей контингенту здобувачів освіти, матеріально-технічного забезпечення закладу освіти чи закладу оздоровлення та відпочинку, наявності відповідних приміщень. Визначається ведення відповідної документації, здійснення внутрішнього контролю за якістю харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, постійне оновлення та підтримку в належному робочому стані обладнання та устаткування харчоблоку, забезпечення посудом, меблями, умовами для зберігання продуктів харчування тощо.

     Зокрема, одним з основних питань у організації харчування дітей є взаємодія учасників освітнього процесу, процесу оздоровлення та відпочинку, постачальників харчових продуктів та/або послуг з харчування, засновників відповідних закладів, органів управління та територіальних органів Держпродспоживслужби.

     Також Постановою визначається формування принципів здорового харчування, планування меню та приготування страв з урахуванням національних кулінарних традицій.

     У частині норм харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку сформовано норми щодо енергетичної та поживної цінності їжі відповідно до загальних вікових потреб здобувачів освіти/дітей, залежно від режиму харчування та згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах й енергії, визначеними МОЗ. Визначено характеристику нормованих груп харчових продуктів, частоту їх включення до раціону дитини, кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень та відповідний вихід порції, зменшено кількість хліба, солі та цукру, збільшено кількість молочних продуктів, фруктів та м’яса.

     У Постанові передбачено особливості забезпечення харчуванням здобувачів освіти/дітей з особливими дієтичними потребами, зокрема причини особливих дієтичних потреб, обов’язкове надання спеціальної інформації здобувачам освіти/дітям щодо харчування, необхідність коригування енергетичної цінності страв, виключення, обмеження або заміни харчових продуктів та інформація щодо невідкладної допомоги у разі гострих ускладнень. Надано інформацію про харчові продукти щодо вмісту глютену, про вміст речовин та готових страв/виробів, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості, норми споживання грудного молока, дитячих сумішей та харчових продуктів прикорму для дітей, особливості харчування здобувачів освіти, які активно займаються спортом.

Ознайомитися з Постановою можна за посиланням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-norm-ta-poryadk-a305

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux