• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Про проведення спільних семінарів спеціалістами ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 31 березня 2021 року о 08:48

     

 У Дніпропетровській області відбулися спільні семінари керівників територіальних управлінь  Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, працівників управління фітосанітарної безпеки, представників органів місцевого самоврядування за участю керівників підприємств, фермерів та власників пасік.

       На виконання листа Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області «Щодо проведення семінарів» та відповідно до виконання річного плану роботи на 2021 рік, протягом лютого-березня поточного року спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки взяли участь у проведенні 4 спільних семінарів з представниками органів місцевого самоврядування, підприємств, фермерів та власників пасік Покровського, Нікопольського та Межівського районів.

       Під час проведення семінарів розглянуто питання щодо виявлення та запобігання поширенню контрафактного і фальсифікованого насіння, заборони використання і розповсюдження ГМО у відкритих системах та надано роз’яснення щодо вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин.

      Детально обговорено питання щодо ведення насінницької документації, етапів здійснення суб’єктами насінництва та розсадництва внутрішньогосподарського контролю за виробництвом та обігом насіння і садивного матеріалу та основні вимоги щодо сертифікації насіння і садивного матеріалу.

      Особливу увагу звернули на вимогу до реалізації насіння та садивного матеріалу лише за умови наявності сертифікатів на сортову та посівну (товарну) якість. Були надані чіткі рекомендації про те, як уникнути підробок під час придбання насіння та садивного матеріалу.

      Розглянули вимоги чинного законодавства України про те, що використання сортів сільськогосподарських культур, створених на основі ГМО у відкритих системах, є незаконним. То ж спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва рекомендували перед придбанням сільськогосподарських рослин обов’язково звернути увагу на наявність сортів, що пропонуються до продажу, в Державному реєстрі сортів рослин, придатних до поширення в Україні, бо дія Закону України «Про насіння і садивний матеріал» не поширюється на обіг насіння та садивного матеріалу генетично модифікованих організмів (рослин) і вищевказані документи, які передбачені даним Законом, видаються лише на сорти рослин, які не є генетично модифікованими.

      Особливу увагу звернуто на роз’яснення Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу. Спеціалісти відділу зазначили, що у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, заявник подає до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області заяву не пізніше 10 календарних днів з дня придбання насіння або садивного матеріалу.

      Обговорили дотримання суб’єктами господарювання прав на сорти рослин як об’єктів інтелектуальної власності, патентного права та ліцензійних угод (договорів) щодо чинного законодавства України у сфері охорони прав на сорти рослин.

      Всі учасники семінару отримали змогу поспілкуватися, порадитися та отримати кваліфікаційні  відповіді від фахівців на актуальні питання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux